Eläinkuntaliitoksia

Satujen eläimillä on klassiset luonteenpiirteet, mutta on yllättävää, miten monen eläimen nimityksellä voi viitata – etenkin kielteisesti – ihmiseen.

Taustalla on arvatenkin ihmisen ja eläimen perinteinen arvojärjestys, jonka mukaan eläimellä ei ole sielua eikä myöskään arvoa muutoin kuin ihmisen palveluksessa. Jopa adjektiivi eläimellinen yhdistyy raakuuteen ja villiyteen. Nykytiede on sentään hämärtänyt tätä keinotekoista erottelua.

Tutuimpia eläimen mukaan nimettyjä ihmistyyppejä lienevät apina ’ääliö; matkija’, rotta ’kieroilija, luihu’, konna ’kelmi’, hiiri ’pelkuri’ ja vasikka ’ilmiantaja, petturi’. Lisäksi sudesta, ketusta, aasista ja karhusta on vanhastaan moninaista vertauskuvallista käyttöä.

Henkivartijaa voi suomessa kutsua gorillaksi, mutta merkitys tunnetaan muuallakin. Ruotsissa ja englannissa gorillalla tunnutaan tosin viittaavan epämääräisemmin lihaksikkaaseen ja uhkaavan näköiseen mieheen, jonka ei välttämättä tarvitse olla ammatiltaan turvamies.

Harvemman tuntemia sivumerkityksiä edustavat myyrä ’tiedusteluorganisaatiossa toimiva tietovuotaja’, muuli ’huumekuriiri; laittoman tavaran vastaanottaja ja eteenpäin toimittaja’ ja sopuli ’laumaihminen’.

Haisunäätä ja sika yhdistetään epäsiisteyteen. Koira on (sian tavoin) juutalaisten ja muslimien käyttämä haukkumasana syvästi halveksitusta ihmisestä. Baarikärpänen puolestaan on nimensä mukaisesti baareissa pörräävä juomari. Kaikkein hurjin on kuitenkin lihavasta tytöstä tai naisesta käytetty slanginimitys sotanorsu.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s