Mä teitittelen sua

Teitittely on hiipumassa, mutta viranomaisissa asioidessaan voi seniorikansalainen (herjaavassa kielenkäytössä: vanhus) yhä tulla teititellyksi.

Varsinkin lääkärissä, pankissa ja Kelassa on asiakaspalvelu sen verran muodollista, että teitittely kuuluu asiaan. Sen sijaan esimerkiksi päiväkodin tenavat harvoin teitittelevät toisiaan. Armeijassa kaikki teitittelevät toisiaan alokkaista prikaatikenraaliin, vaikka asiakaspalvelu onkin paikoin hyvin kehnoa.

Tunnen sairaalan asiointia omakohtaisesti, ja minun karkea ikärajani teitittelylle on kuusissakymmenissä. Jos teitittely silti tuntuu liian viralliselta, hyvä välimuoto on asiallinen sinuttelu. Asiallisuudessa järjestys menee tällöin näin: te, sinä, sä, teikäläinen.

Joskus voidaan turvautua myös kolmanteen persoonaan: ”Mihin rouva on menossa?” Teitittelyä ei siis ole vaikea hallita, kun vielä muistaa liittomuotojen yksikön (oletteko muistaNUT?). Ei mitään sotefysiikkaa.

Hullunkurisinta on, että ihmiset teitittelevät ja sinuttelevat sekaisin. Sekamuotoisuus on välillä suorastaan päätöntä:

”Teidän täytyy ilmoittautua, koska sulla on aika lääkärille.” Minun tietääkseni sopimus sinuttelusta tehdään vain kerran, eikä tätä sopimusta solmita ja pureta edestakaisin keskustelun aikana.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Mä teitittelen sua

  1. Ullastiina sanoo:

    Tämä on kyllä asia, joka jakaa ihmisiä aivan tasaisesti kyllä ja ei -puolueisiin! Minusta tuntuu hyvältä, kun minua teititellään taitavasti, mutta kyllä sinuttelukin käy. Kollegani sen sijaan suurin piirtein närkästymiskohtauksen, jos häntä teititellään. Tarvitaan kolmas aisti, että tietää asiakastilanteessa, kumpi menettely myy paremmin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s