Ei lempinimi autoa pahenna

Joidenkin lempinimien alkukirjaimen kokoa on vaikea ratkaista. Minun lempinimeni Laszlo ja Lasim kirjoitetaan ilman muuta suuraakkosilla, samoin Pepe, Pirre ja Vesku. Ne mielletään epävirallisuudestaan huolimatta nimiksi, jotka yksilöivät tietyn henkilön, vaikka niitä ei Kela-kortissa mainitakaan.

Sen sijaan automerkkien (ja moottoripyörämerkkien) lempinimissä alkaa näkyä horjuntaa:

  • Mersu ~ mersu
  • Volkkari ~ volkkari
  • Sitikka ~ sitikka
  • Bemari ~ bemari
  • Harrikka ~ harrikka

Automerkkien lempinimet naulitsevat kohteensa samaan tapaan kuin elollisten olentojen lempinimet, mutta niissä häiritsee kohteiden kaupallisuus. Automerkkien nimet ovat tuotemerkkejä ja osa yrityksen brändiä.

Toisaalta autonvalmistajat saattavat itsekin hyödyntää mainonnassaan epävirallista lempinimeään, vaikka ne on väännetty kielen- ja autonkäyttäjien piirissä, eivät yrityksen viestintäosastolla tai brändityöryhmässä. Myös autoharrastajat käyttävät tyypillisesti isoa alkukirjainta automerkkien lempinimissä, koska erisnimisyys on nimityksissä vahvasti taustalla.

Monen tuotemerkin nimi on ajan mittaan haalistunut ja muuttunut yleissanamaisemmaksi, jolloin pieni alkukirjain voi olla jopa yksinomainen: dieselmoottori (aiemmin Diesel-moottori). Samaan kastiin voisi lukea aiemmin erisnimenä pidetyn internet-sanan, jota voi hyvällä syyllä pitää pelkkänä yleisnimenä tietoverkkojen tietoverkolle. Suomen kielen lautakunta taipui tälle kannalle vuonna 2007. Arkista luonnetta korostaa synonyyminen netti, jota ei kukaan kirjoittaisi isolla.

Kielitoimisto sallii Mersu ~ mersu -valintatilanteessa molemmat kirjoitusasut, mutta pitää vakiintuneiden automerkkien lempinimiä hiukan enemmän erisniminä kuin yleisniminä. Niinpä iso alkukirjain tuntuu yleisesti odotuksenmukaisemmalta.

Slangi ja puhekieli tulvii nimityksiä autoille. Silloin kun kyse on vakiintumattomista lempinimistä, jollaisia ovat vaikkapa bemu, pösö, matukka, rellu, mese ja hiivatti, pitäisin pientä alkukirjainta luontevampana. Jos samassa tekstissä kuitenkin käytetään rutkasti kaikenlaisia automerkkien lempinimiä, yhdenmukaisinta on kirjoittaa lempinimet järjestelmällisesti joko suur- tai pienaakkosin.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s