Kun isoisä stroken sai

Eduskunnan oikeusasiamies jyrähti jokunen vuosi sitten Tampereen yliopistolliselle sairaalalle. Aivoverenkiertohäiriöstä kärsiviä potilaita hoitava yksikkö oli nimetty Stroke Unitiksi, joka on pelkkää englantia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vaihtoi yksikön nimen – paremman puutteessa – aivoverenkiertohäiriöyksiköksi, joka uuvuttavasta pituudestaan huolimatta ainakin kuvaa hoitopaikan toimintaa. Aivohalvausyksikkö ei kelvannut; se olisi varmaan halvaannuttanut toiminnan. AVH-yksikkö taas olisi ollut tiivis mutta vaatinut valaisua.

Tampereella sijaitsee muuten myös Tekonivelsairaala Coxa ja Ensiapu Acuta. Nykyään nimissä on sentään mukana suomea, vaikka luulisi kaikkien, joilla on yhtään yleissivistystä, tajuavan, mitä tönössä nimeltä Coxa myydään, valmistetaan, vuokrataan, huolletaan, konsultoidaan, korjataan, toimitetaan, ohjelmoidaan – tai hoidetaan.

Potilaiden hoito on muuttunut 2000-luvun manselaisittain varsinaiseksi lampaanlatinaksi. Moukille selitettäköön, että latinan substantiivi coxa tarkoittaa totta kai ’lonkkaa’ ja acuta monikäyttöisenä adjektiivina mm. ’akuuttia’, ’kirkasta’, ’terävää’, ’ankaraa’ ja ’kimeää’.

HUS:n Meilahden sairaalassa on yhä reippaasti hengissä nimi Stroke Unit, jonka rinnalla näyttävät pihisevän myös nimet Aivohalvausyksikkö ja Aivoverenkiertohäiriöyksikkö. Opasteviitoissa lukee silti vain Stroke Unit. Kielilaki ei siis toteudu kunnolla edelleenkään, ei edes julkishallinnossa. Miksi potilaiden ja omaisten pitää harjoitella englantia suunnistaakseen sairaaloissa?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s