Kyllä me osaamme lukea

Tekstintutkimusta ja kriittistä lukutaitoa opiskelleena otsalleni ilmestyy välillä ylimääräinen ryppy, kun luen harrasteblogeja. Yritykset ovat alkaneet ilmaisen näkyvyyden toivossa lähettää ympäri somea ihastuttavia tuotelahjojaan, joita kiltti bloggaaja sitten kehuu ja saattaapa räpsiä kuviakin lukijaklaaninsa nähtäville.

Ilmeisesti bloggaaja kokee olevansa firmoille kiitollisuudenvelassa, kun hän epätoivoisena ryhtyy copy–paste-menetelmällä tuottamaan sisältöä blogiinsa:


♦ On kyl siistiä, kun alotin uusiks lenkkeilyn. En oo merkkiuskollinen, mut saan ihan uudet sävärit Suunto M5 Black -sykemittarilla, joka antaa treenineuvoja ja mukauttaa harjoitusohjelmia käyttäjän henkilökohtaisen datan perusteella. Voi vitsi miten mageeta ku voi pitää tämmöstä ranteessa vaikka koko päivän!

♦ Rankan jalkapäivän jälkeen on pakko tankkaa kunnon protskumätöt. Ei kande unohtaa Elovena Hetki Luomu Kaura Annospikapuuroa. Se on oiva valinta peruspuuron ystävälle, sillä aidon ja luonnollisen maun lisäksi Elovena Hetki on lempeää ja kevyttä ravintoa vatsalle. En vaihtais pois vaikka kaikki maut ei natsaakaan meikälle!


Nämä ovat kärjistettyjä esimerkkejä, mutta minusta tällainen kristallinkirkas piilomainonta, joka ei ilmene edes rivien välissä vaan riveillä, on jo lukijoiden älyn aliarvioimista. Ei bloggaajan ole mikään pakko toimia yritysten mannekiinina saatuaan ”palkkion”, jota ei ole edes tilannut.

Tulee mieleen koulun englannin- ja ruotsintunnit, jolloin opettaja varoitti kyllä haistavansa plagiaatit kaukaa. Ei mikään ihme: jos Veeti ”vakioppilas” Virtasen aineeseen ilmestyy yhtäkkiä 15-kirjaimisia sivistyssanoja ja koukeroisia natiivipuhujan lauserakenteita, voi olla varma, että Google on ollut ahkerammassa käytössä kuin pöydällä koskemattomana lojuva kielioppikirja.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kyllä me osaamme lukea

  1. Toby sanoo:

    Kyse taitaa tosiaan olla harrastelijoista, siis verrattuna jonkinlaisiin ammattibloggaajiin. Ensin mainitut hämmentyvät tuotelahjojen edessä, kun taas kokeneemmat pystyvät objektiivisempaan suoritukseen. Lisäksi olen ymmärtänyt, että jotkut blogistit tekevät niin, että huonot tuotteet yms. jätetään arvioimatta eli niistä yksinkertaisesti vaietaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s