Simppu mikä simppu

Simputus on armeijassa sitä, että ylempiarvoinen sortaa alempiarvoista. Pennalismi taas on sitä, että palvelustoveri sortaa vertaistaan, vaikka esim. Kielitoimiston sanakirja pitää käsitteitä hämäävästi synonyymeina. Kun alempiarvoinen sortaa ylempiarvoista, puhutaankin niskoittelusta.

Suomen sana simputus on lähtöisin Haminan kadettikoulusta, jossa ensimmäisen vuosikurssin oppilaita kutsuttiin simpuiksi. Yleiskielessä simppu tarkoittaa kalaheimoa, joka viihtyy kadettioppilaista poiketen kylmissä merenpohjissa.

Monissa muissa kielissä simputuksesta käytetään sanaa mobbing, joka tosin on merkitykseltään selvästi suomen vastinetta avarampi – eikä liity moppaamiseen, ihme kyllä. Tämä sana on pienine muunnelmineen käytössä mm. englannissa, ruotsissa, sloveenissa, kroatiassa, romaniassa, puolassa, saksassa, liettuassa, tanskassa, albaniassa, norjassa, unkarissa, italiassa ja turkissa. Englannissa simputtamisesta käytetään lisäksi kiusaamista ja nöyryyttämistä tarkoittavia sanoja bullying ja hazing.

Mutta onneksi Suomen armeijassa ei enää simputeta!

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Simppu mikä simppu

  1. Tuo ”mobbing” simputtamisen, koulu- tai työpaikkakiusaamisen merkityksessä mainitaan usein ns. pseudoanglismina saksan kielessä (samoin kuin ”Handy”, joka ei saksassa tarkoita kätevää vaan kännykkää). Englannintaitoiset saksankieliset mielellään huomauttelevat (ks. esim. http://www.dw.de/popups/pdf/2221723/text-und-%C3%BCbungen-zum-ausdrucken-pdf.pdf ), että ”mobbing” tulee sanasta ”mob” (sakki, roskajoukko) ja tarkoittaa englannissa pelkästään ”joukoksi kerääntymistä jonkun ympärille”.

    • agricocacola sanoo:

      Kiitos hyvistä huomioista. Minäkin jäin bloggauksen jälkeen aprikoimaan tuota mob-sanan alkuperää ja sen moninaisia nykymerkityksiä.

      Ryhmän merkitys näkyy ajankohtaisessa flash mob -ilmiössä, jossa joukko ihmisiä tekee yllättäen jotain odottamatonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s