Kirjasto ei ole entisensä

Kirjasto on minun temppelini. Kossupulloa paremmin päiväni nollaa astuminen tuohon lukutoukan eldoradoon, aavistuksen tunkkaiseen ja konservatiiviseen miljööhön, josta ei lukeminen lopu koskaan.

Kirjastoista on kuitenkin tullut yhä enemmän kuntien ja kaupunkien olohuoneita, joihin tullaan viihtymään ja lorvimaan. Monien kirjastojen yhteydessä toimii museo, arkisto, taidenäyttely tai yhteispalvelupiste. Se on vielä ymmärrettävää kulttuuri- ja sivistystoimintaa.

Mutta mihin on kadonnut kirjaston rauha? Kirjastoihin tullaan nykyään laulamaan ja soittamaan! Kuinka voin uppoutua kirjaani, jos hyllyjen takana kajautetaan kantria ja pimputetaan pianoa? Musiikkiesitykseen kuuluvat tietysti myös aplodit ja mikrofonin vahvistamat puheet, joten häly on taukoamatonta.

Työskentelin itsekin aikoinaan kirjastossa. Kummastelin jo silloin penkkejä ja opasteita järjestellessäni, miksi juuri kirjastoon pitää tulla möykkäämään. Vieressä olisi ollut konserttisali ja yllin kyllin kokoustiloja yleisötilaisuuksia varten.

Ne, jotka eivät pysty keskittymään kotonaan ja päättävät tulla kirjastoon lukemaan ja opiskelemaan vaikka pääsykokeeseen, saavat äkkilähdön ahtaisiin lukusaleihin. Minun tietääkseni kukaan ei ole vielä ehdottanut mokomia musiikkiesityksiä museoihin – rellestys olisi varmasti niihinkin tervetullutta, etteivät ne vallan museoituisi.

Eikö kirjasto ole ensisijaisesti kirjallisuuden, kielen ja kulttuurin kehto? Luulin jo erään miekkosen hiippailevan poraamaan kirjaston kassakaappia, mutta hän vain tuli palauttamaan lainakalujaan. Jostain ihmeen syystä kirjasto haluaa pysyä maailman menossa mukana.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kirjasto ei ole entisensä

  1. Toby sanoo:

    Päivän Hesarista: ”Jarmo Saartin ja Jukka Relanderin toimittamassa artikkelikokoelmassa ’Kirjaston kuolema’ etsitään kirjastotoiminnan perusteita tässä ajassa. Kirjoittajina on koti- ja ulkomaisia asiantuntijoita.” Onko tuttu teos?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s