Ilmat pihalle

Seurasin yksivuotiaan lapsen kielen omaksumista ja panin merkille, että taapero lausuu juuri oppimansa sanat sisäänhengityksen eikä uloshengityksen aikana. Onpa erikoista, koska puhumiseen haaskautuu enemmän energiaa.

Valtaosassa maailman kielistä äänteet tuotetaan silloin, kun ilmavirta suuntautuu ulospäin kohti huulia (egressiiviset äänteet). Useimmissa kielissä ei käytetä lainkaan äänteitä, jotka tuotetaan ilman sisäänpäin virtauksella (ingressiiviset äänteet).

Uloshengitystä suositaan yksinkertaisesti siksi, että se on vaivattomampaa. Onhan keuhkojen uloshengitysilmaa hengityksen takia automaattisesti tarjolla. Sisäänhengitysilmaa sen sijaan on käytössä niukemmin, eikä se mahdollista yhtä pitkiä ja selvästi artikuloituja puhejaksoja.

Taaperon kukka-sana kuuluu siis ingressiivisenä kuiskauksena: *kukka*. Toisaalta kuuluu meidän aikuistenkin kielelliseen repertuaariin ingressiivisen ilmavirran ihanuuksia. Joku voi apaattisena lausua esim. *juu* tai marttyyria esittäen huokaista *eihän mua kukaan huomaa*.

Dialogipartikkeleita kuulee eniten ingressiivisinä; niitä ovat juu-sanan ohella sellaiset pikkusanat kuin aha, jaaha, niin ja just. Lukija voi yrittää lausua nämä sisäänhengityksen aikana ja todeta, että tulipahan kokeiltua.

Yliopiston fonetiikan opettaja kertoi vuosia sitten, miten joku ulkomaanelävä säikähti aikoinaan suomalaisen puhekumppaninsa ingressiivisiä tokaisuja ja luuli, että suomalaiselle iski hengitysvaikeus.

Melankoliaako?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s