Määräaika määräaikaan mennessä

Milloin määräaika umpeutuu? Moni haluaa ilmeisesti – minun tavoin – pitkittää deadlineja niin pitkälle, että ajanilmauksissa on vuodesta toiseen riskisanoja, joiden tulkinnasta uupuu yhteisymmärrys.

Jos ilmoittautuminen käy päinsä 10.10. asti tai saakka, ilmoittautuja on ajoissa vielä 10. päivä. Ilmauksessa mainittu päivä sisältyy määräaikaan, eikö niin? Jotkut silti jankuttavat, että ilmoittautuminen pitäisi tehdä viimeistään 9. päivä. Tällöin 10. päivä olisi siis liian myöhäistä ilmoittautua.

Kumma ettei kellonajoissa ole tulkintaongelmia. Verrataanpa:

Ilmoittautuminen käy päinsä klo 15:een asti (tai saakka).

Luuleeko joku muka myöhästyvänsä, jos ilmoittautuu klo 14.01? Ei tietenkään. Mainittu ajankohta ymmärretään mukisematta määräaikaan sisältyväksi, vaikka ehkä viimeisestä minuutista voidaan ottaa matsia. Riippuu kai tilanteesta, millä sekunninlyömällä ilmoittautuminen pitää viimeistään tehdä. Ehkä todellisuudessa kello 14.59.59 eikä 15 reikäleipä.

Lässyjä ja turvallisia ajanilmauksia toki on. Seuraavista voi vain vääntämällä vääntää kaksitulkintaisia:

Ilmoittautuminen päättyy 10.10.
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 10.10.
Ilmoittautuminen pitää tehdä viimeistään 10.10.

Yhtä ajanilmausta tosin itsekin käytän varoen. Se on mennessä.

Ilmoittautuminen pitää tehdä 10.10. mennessä.

Mennessä on preesensmuotoinen mennä-verbin e-infinitiivi, joten kieliopillisista lähtökohdista katsoisin, että 10. päivä sisältyy samalla periaatteella määräaikaan kuin asti– ja saakka-rakenteissa. Tämän tulkinnan mukaan voi 10. päivänä vielä aivan hyvin ilmoittautua, sillä preesens viittaa kuluvaan aikaan, puhehetkeen.

Tämä karkaa kuitenkin turhan semanttiseksi näpertelyksi. En myöskään täysin tyrmää näkemystä, jonka mukaan 9. päivä tulkitaan mennessä-rakenteessa viimeiseksi ilmoittautumispäiväksi. Toisin sanoen 10:nnen päivän sarastaessa olisi ilmoittautumisten jo oltava valmiiksi tehtynä. Tämä on ollut vanhastaan kielenhuoltajien kanta, mutta se ei tunnu ainakaan enää mukailevan nykyajan kieli-intuitiota.

Katsotaanpa vielä uusiksi:

Ilmoittautuminen pitää tehdä 10.10. mennessä.

Eikö ole järkevämpää mainita päivä (10.10.), jolloin ilmoittautuminen tulee vielä ajoissa, kuin päivä, jolloin on jo myöhäistä ilmoittautua? Ulottamalla mainittu päivämäärä myös mennessä-rakenteeseen saataisiin kaikki edellä mainitut ajanilmaukset tulkinnaltaan yhtenäisiksi.

Onneksi kellonajoissa on taas mutkattomampaa:

Ilmoittautuminen pitää tehdä klo 15:een mennessä.

Tämä yhtenäisyyden puolesta marssiva tulkintalinja ulottuisi tietysti myös löyhempiin ajanilmauksiin. Jos jokin työ on tehtävä ”iltaan mennessä”, takarajana on ilta, jonka aikana työn pitää viimeistään olla valmis. Ilta on siis vielä tehokasta (!) aikaa työskennellä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Määräaika määräaikaan mennessä

  1. Toby sanoo:

    Hyvä vertaus nuo kellonajat! Enpä ole tullut ajatelleeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s