Alias-mestari tässä hei

Minun kanssani ei kannata pelata sanaselityspeli Aliasta. Olen siinä melko haka. Voi tulla suru puseroon, ellei ole poikkeuksellisen taitava ja itsevarma vastapeluri. Silloinkin kannattaa välttää kanssani pelaamista, koska voi mennä hermot. Jos silti haluaa pelata, niin pelataan kaikin mokomin, ellen sitten kieltäydy kohteliaasti kunniasta erinäisiin syihin vedoten.

Kieliopin ja sanastontutkimuksen opiskelusta on iloa, koska osaan luokitella sanat oitis oikeaan sanaluokkaan ja antaa niistä tarvittavaa semanttista tietoa, kuten synonyymeja, vastakohtia ja ala- ja yläkäsitteitä. Ehtona on tietysti se, että toverini ymmärtää antamani kieliopilliset maalailut. Kaikkihan eivät välttämättä oivalla, että frekventatiivijohdos juosta-verbille on juoksennella.

Helpoimpia selitettäviä ovat kaikille tutut konkreettiset esineet ja asiat (kansio, robotti, aurinko). Niille löytyy yleensä synonyymejakin, esim. kansiolle mappi, ja niiden muotoa, ominaisuuksia ja sijaintia voi vaivatta kuvailla. Harvinaisemmat substantiivit ovat jo hankalampia (näätä, toisinajattelija, aerobic), sillä niissä vaaditaan monipuolisempaa kykyä luokitella ja selittää asioita – ja myös yleissivistystä. Jos toveri ei osaa luetella metsän eläimistä kuin karhun, hirven, suden ja ketun, sana näätä jää arvaamatta.

Adjektiivit (esim. halpa) on niin ikään nopeinta selittää synonyymein (edullinen, huokea) tai lyhyen kuvailun kautta (sellainen joka maksaa vähän). Verbien selittäminen voi vaatia liikkeitä ja esiintymistä, mutta niissäkin synonyymit vievät pitkälle. Vaikkapa rehvastella-verbiä voi hakea samaa merkitsevien sanojen leuhkia ja kerskailla kautta. Toverilla pitää vain olla hyvä sanavarasto.

Joskus päivittäinenkin sana voi olla selittäjälle painajainen. Eliö? Avaruus? Kulttuuri? Sanat ovat niin abstrakteja käsitteitä, että niitä on hankala selittää ilman esimerkkejä tai kekseliäitä kuvailuja. Eliö-sanan selityksissä on varottava käyttämästä elää-verbin muita johdoksia (elämä, elävä, elollinen). Ehkä eliötä voisi havitella vierassanan organismi avulla.

Kielitoimiston sanakirja määrittelee kulttuurin (1) ”yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuudeksi”, mikä on selityksenä yhtä abstrakti kuin käsitekin. Avaruus voisi arvautua, jos kuvaillaan sitä ”taivaankappaleiden väliseksi äärettömäksi tilaksi”.

Aliaksessa ei ymmärrettävästi ole merkityssisällöltään tyhjimpiä sanoja, kuten olla tai asia. Myös numeraalit ja pronominit (tämä, molemmat) olisivat vailla mieltä. Adverbit toimisivat ehkä joissakin tapauksissa (eilen, hartaasti, alas), useimmissa tapauksissa eivät (kosolti, jo, epäilemättä).

Muuten, sanakirjantekijän kaarteluista päätellen on tuvan uunin osaa merkitsevä murresana pankko varsinainen saippuapala. Pankko voi puhujasta riippuen olla tulisijan edusta, liesiosaa ympäröivä reunus tai uunin päällys. Eli oikeastaan mikä tahansa uunin ulko-osa? Onneksi sana ei sisälly Aliaksen sanakortteihin.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Alias-mestari tässä hei

  1. Toby sanoo:

    Avaruus on tietysti ”taivaan yläpuolella oleva laaja juttu”. Kynäniskasta väännettiin peistä jokin aika sitten: kaksi väitti sitä vahvaksi karjuksi, minä ja toinen honkeloksi pc-nörtiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s