Tarina mykistä tytöistä

June ja Jennifer Gibbons olivat 1960-luvulla syntyneet identtiset kaksoset, joiden omalaatuisuus on hämmästyttänyt tutkijoita. Heidät tunnettiin ”hiljaisina kaksosina”, koska he puhuivat enimmäkseen vain toisilleen.

June ja Jennifer olivat kaikin tavoin erottamattomat: he tekivät kaiken yhdessä, matkivat toistensa liikesarjoja ja puhuivat keskenään salakieltä, josta kukaan muu ei saanut tolkkua. Heidän äitinsä kertoman mukaan heitä piti vauvoina jopa imettää samanaikaisesti.

Karibialaistaustaisina he olivat pienen walesilaispaikkakunnan ainoat tummaihoiset, mikä aiheutti kiusaamista ja sai heidät pysymään koulussa täysin mykkinä. Lopulta June ja Jennifer eivät puhuneet enää edes vanhemmilleen. Sen sijaan heidän keskinäinen pulinansa kävi kiivaana.

Kaksosten kielitaidossa ei ollut moittimista, sillä he nauttivat kirjoittamisesta ja sepittivät yhdessä jopa satuja ja näytelmiä. Heidän tarantinomaisen raakoja ja epäsovinnaisia novellejaan julkaistiin monissa lehdissä, vaikka ne eivät huippusuosiota saavuttaneet.

Erilaisten rikosten ja väkivaltaisten oireilujen johdosta heidät suljettiin psykiatriseen hoitoon 14 vuodeksi. Tällöin tutkijat erottivat Junen ja Jenniferin toisistaan saadakseen heidät avautumaan muillekin ihmisille. Terapeuttien kuningasidean seurauksena oli katatonia – kaksoset muuttuivat zombeiksi eivätkä reagoineet mihinkään.

Vaikka June ja Jennifer olivat erottamattomat ja ilmeisen elintärkeät toinen toiselleen, he teini-iässä usein kapinoivat toisiaan vastaan. Kerran toinen kuristi toista ja yhdessä tapauksessa toinen yritti hukuttaa toisen tönäisemällä hänet sillalta jokeen.

Verissä päin kaksoset vakuuttuivat siitä, että toisen pitää kuolla, jotta jäljelle jäänyt voi aloittaa normaalin elämän itsenäisesti. Lopulta Jennifer uhrautui, ja pian hänet löydettiin huoneestaan elottomana. Kuolema tuli tutkijoillekin yllätyksenä; diagnoosina oli akuutti sydänlihastulehdus.

Jenniferin kuoleman jälkeen June koki olonsa vapautuneeksi ja alkoi puhua normaalisti ihmisille. Siellä Walesissa hän elää elämäänsä onnellisena vielä tänäkin päivänä.

Eikö ollutkin mystillinen tositarina? Kenties asiantuntijat voivat valottaa meille, mistä mahtoi olla kyse.

Kun terapeutti Cathy Arthur vei tytöt ratsastamaan saadakseen heidät liikkumaan toisistaan riippumatta, toinen tytöistä putosi yllättäen ratsailta. Ja toinen mätkähti välittömästi perässä!

Arthur myös nauhoitti salaa kaksosten keskinäistä salakieltä. Hidastetusta tallenteesta paljastui, että puhe oli tavallista englantia, mutta puhenopeus oli päätä huimaava. Tutkijat myös havaitsivat, että kaksoset saattoivat etäohjailla toisiaan – esimerkiksi tietyt silmäniskut saivat toisen mykistymään kesken rupattelun.

Kaksostutkimus on kiintoisa tutkimuskohde maailmalla. Monilla identtisillä kaksosilla on havaittu jo varhain tiivis yhteys toisiinsa. Kohdun 3D-ultraäänitutkimuksissa 3–4-kuiset identtiset kaksoset ovat tavoitelleet toisiaan ja jopa paijanneet varovaisen hellästi toistensa ihoa.

Myöskään oman salakielen kehittäminen ei ole kaksosilla mitenkään harvinaista. Tämä piirre katoaa luonnollisesti, kun oman äidinkielen taito harjaantuu. Siamilaisilla kaksosilla aivot puolestaan voivat olla ihan fyysisestikin yhteydessä toisiinsa, jolloin kaksonen voi maistaa omassa suussaan toisen suuhun ottamia ruokia sekä ”lukemaan” toisen ajatuksia.

Tanskalaistutkimuksessa havaittiin joillakin identtisillä kaksosilla jopa telepaattisia kykyjä. Identtiset kaksoset erotettiin toisille puolille tutkimuslaitosta, ja molempiin asetettiin mittauslaitteet rekisteröimään mm. sykettä ja verenpaineen muutoksia. Kun toinen säikäytettiin, myös toisen elimistössä havaittiin samalla hetkellä lievän järkytyksen aiheuttamia muutoksia.

Tuossa tutkimuksessa yliluonnollisilta tuntuvien kykyjen arvioitiin johtuvan siitä, että kaksoset jakautuvat myöhään yhdestä munasolusta. Identtisiä kaksosia yhdistää myös sama perimä.

Se, mitä June ja Jennifer Gibbonsin pään sisällä liikkui, ei selviä näillä tiedoilla, eikä tämän blogin pitäjällä ole resursseja matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan haastattelemaan June Gibbonsia.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s