Kaikenkarvainen eläinaapinen

Myöhästynyttä viattomien lasten päivää (28.12.)! Tämän – tosin jo kuukausi sitten vietetyn – pienimuotoisen juhlapäivän kunniaksi julkaisen luovaan kirjoittamiseen liittyvän vapaan assosiaation lapsukaiseni muutaman vuoden takaa. Löytynyt sattumalta läppärini tekstitiedostojen uumenista.

Kyseessä on ennen julkaisematon, monitieteinen hanke, jossa aapisen muodossa yhdistyvät kielitiede ja biologia kerrassaan arvaamattomalla tavalla…

 

A niin kuin ameba. Se on ahdas, koska sillä on vain yksi solu. Jotkut opiskelijat sortuvat vielä amebojakin pitemmälle, kun he asuvat kaikki yhdessä solussa.

B. Myös broilerit elävät ahtaasti. Joku luotettava kansalainen on minua valistanut, että niille on varattu vain A4-arkin verran häkkitilaa. Ja sitten ne ahdasmielisesti teurastetaan. Ilman lintuinfluenssapiikkiä ei mokomaan kanalaan ole minulla asiaa, joten keskityn havainnoinnissani muihin eläimiin. Seuraava.

Croissant on paksu otus, joka tottelee myös nimeä voisarvi. Se on erittäin syömäkelpoinen, mutta herkkusuut lisäksi voitelevat sen parantaakseen makunautintoa entisestään. Helpoksi suupalaksi sen tekee kuulemma sen liikkumattomuus. Matkustin Ranskaan etsimään eläviä croissantteja, mutta en löytänyt ainuttakaan, ja jatkorahoituksen turvaamiseksi päädyin palaamaan tyhjin käsin ja rasvaisin suupielin. En siis tiedä otuksista tuon enempää.

Nyt on D:n vuoro. Dromedaarilla on yksi kyttyrä (tämä kannattaa muistaa tietovisoissa). Näitäkään eläimiä ei asu Suomessa, mutta tiedän loistokeinon niiden pyytämiseen: Varaa melko iso puukoppa ja käännä se ohuehkon riu’un varaan kyljelleen. Aseta sisään pari-kolmikiloinen härän sisäfilee. Odota. Lopulta huomaat, että dromedaareja ei näy lähimaillakaan, muita viheliäisiä elukoita kyllä. Niin on tarkoituskin, sillä dromedaarit ovat niin sympaattisia eläimiä, ettei niitä saa satuttaa tai vangita.

E niin kuin Elmeri-Elefantti. Elefantteja nähdäkseen suosittelen matkaa Norsunluurannikolle. Siellä on tosin jäljellä vain luut. Salametsästäjärontti on syöksyhampaatkin vienyt mieskuntoa kohentamaan. Elefantit saavatkin läjäpäin kateutta osakseen. Toiset eläimet kadehtivat niitä, koska niillä on kärsä mutta ne eivät kärsi. Jotkut – hyvin paheelliset – ihmiset puolestaan tahtoisivat itsekin vetää yli kymmenen tuntia päivässä ruohoa.

F [äffä]. Faraot ovat joka ikinen kuolleet. Mutta mikäli kirouksissa on pienintäkään perää, jätettäköön tämä aapiskirjain tutkimatta.

Grönlanninvalas elää meressä. Karttojen pohjalta oletan, että Grönlannin lähistöllä. Se lienee sukua – tämä on tutkimukseni läpimurto – suomalaiselle sohvaperunalle sikäli, että silläkin on rasvakerros. Grönlanninvalas ei kuitenkaan käytä kaukosäädintä, sillä sen eturaajat ovat muuttuneet evämäisiksi, mikä edistää sen virtaviivaisuutta vedessä polskiessa. Sohvaperunasta eliniänodotteesta poiketen grönlanninvalas elää hyvin vanhaksi: vuonna 1999 löydettiin 211-vuotias yksilö, jonka ruhosta löytyi 1800-luvulla käytetyn harppuunan kappaleita.

H on hiiren kirjain. Hiirtä on olennaisen tärkeää säännöllisesti silitellä ja pitää hyvänä sormella. Se ei pidä vankeudesta vaan virikkeistä. Tämä toteutuukin usein ahkerien nörttien, oikeiden hiirulaisten, hyppysissä, aamuvarhaisesta yön pikkutunneille.

Ii on iilimatoa varten, vaikka en tahtonut. Iilimatoon ei ole luottamista, sillä se on liero. Sen serkku, anakonda, ei ole sen vilpittömämpi ja ystävällisempi: se sihisee alati käärmeissään. Toiset sanovat iilimatoa verenimijäksi, kuten myös isoäitini kutsuu minua, kun pummin häneltä harva se päivä taskurahaa nuudeleihin.

Jänis. Varoitan lukijaa citykanien maailmanvalloituksesta, josta on jo viitteitä tiedustelutiedon pohjalta. Toisaalta toisen tutkimustiedon mukaan mitään valloitusta ei tapahdu ainakaan pöksysillään, sillä tämä eläinlaji on tosipaikan tullen oikea jänishousu.

Koira on kelpo rekku. Tutkimukseni mukaan se häntää heiluttamalla tasoittaa huoneenlämpötilaa, karvoja varistamalla merkitsee sohvia ym. lepoistuimia omiksi reviireikseen ja kuolaa valuttamalla kompensoi lattian nestetasapainoa. Se siis monipuolisesti huolehtii asunnon viihtyisyydestä. Omasta mielestään. Haukkuminen on välttämätön paha, joka pitää asukkaiden (ja naapurien) korvat ja hermot vetreinä. PS. Salainen vinkkini: Jos joskus päätät ryhtyä koiraksi, niin rikkaaseen taloon.

Lllll………. Leijonauroksella on harja. Sen vuoksi se ei saalista, vaan harjattomat naaraat saalistavat. Tämän biologisen oikun nimissä uros jää harjallaan siistimään savannilla niin herkästi hiekoittuvaa pesää ja nauttimaan lokoisasta päivänpaahteesta naaraiden tuhlatessa voimiaan antilooppeihin, jotka nekin ovat sympaattisia eläimiä, joita ei saa vahingoittaa.

Muurahaista ihminen on altis ihailemaan. Se rehkii ja ahkeroi vimmatusti. Joukossa on kuitenkin myös kuhnureita, jotka antavat työläisten paiskia hommia, kun ne itse nousevat lentoon ja parittelevat niin monen kuningattaren kanssa kuin suinkin ehtivät. Sitten ne menettävät siipensä ja kuolevat pois. Elämäntehtävä täytetty. Jotkin muurahaiset pitävät myös orjia, vaikka orjakauppa YK:n muurahaisoikeuksien julistuksessa 1948. Ne ovat siis myös juonittelevia eläimiä.

Näätä ei päätä käännä! Mutta se on silti oiva eläin. Tutkimustietoani on niukasti. Soitin eräällä näädälle, ja hän sanoi olevansa tällä hetkellä riippuva turkis. Sain muutaman riippumattoman näädän numeron, mutta kukaan ei ottanut kantaa. Jättämäni soittopyynnöt ja Facebook-yv:t ovat niin ikään jääneet vaille vastausta.

Olvia kannetaan mäyräkoirana, mutta vaikka mäyräkoira on puhdas ajokoira, ei mäyräkoiran juonnin jälkeen ole kukaan ajokunnossa vaan saastainen juoppo.

P on niin kuin persu. Persut ovat kohuja synnyttäviä nisäkkäitä. Kohut puolestaan synnyttävät uusia persuja – ja uudet persut uusia kohuja. (Ikuisena jatkumona ilmeisesti jokin luontoäidin jekku.)

Quasimodo on dromedaarin tavoin yksikyttyräinen kellonsoittaja. Sympaattinen. Hirvittävän ruma. Lämmin – silloin kun se suuttuu.

R. Ratsu eli hevonen kantaa satulassaan monia nimiä (esim. poni, polle, kaakki, koni, heppa, tamma ja humma). Tutkimusryhmäni kokoontui pahaa aavistamatta eräisiin ravikilpailuihin täydentämään tätä hevosnimistöä, mutta saimme tarpeeksemme, kun nimiä oli kertynyt 583. Rakkaalla lapsella taitaa todellakin olla monta nimeä.

S varattu sudelle. Nyt saavuttiin siis suteen. Pahaa sutta ei tarvitse pelätä. Jos havaitset susilauman väijyvän sinua ollessasi yksin pimeässä metsässä, ei sinun tarvitse muuta kuin poimia pesäpallo taskustasi ja heittää se umpimähkäiseen suuntaan. Olen näet pihapeleissä havainnut, että pallo aina ennen pitkää lentää ikkunaan. Sen jälkeen vain kömmit viime hetkillä metsämökkiin turvaan hukkien teräviltä hampailta. Kunhan et rupea Kultakutriksi ja painu pehkuihin odottamaan kolmea karhua saapuvaksi. (Tähän ikkunatestiin käytin likimain 55 ikkunaruutua ja kaiken eläintieteellisen apurahoitukseni.)

Tamaani on kalliomäyrä. Se on norsun lähin elävä sukulainen, ikään kuin sen pikkuveli, slg ”pikkubroidi”. Cool? Tamaani ei kaiva koloja vaan asustelee valmiissa koloissa. Lemmikiksi tamaanin hankkivan kannattaa siitä huolimatta varautua siihen, että tamaani tekee rahavaroihin mojovan kolon. Asuinpaikka: tutkimusryhmälle tyystin tuntematon. Lienee kuitenkin sympaattinen eläin, joten älköön tarpeettomasti häirittäkö.

Uuuuuuh. Uhanalaisia eläimiä on paljon. Tutkin joka aamu huolestuneena listoja vaarantuneista lajeista nauttiessani dodomunakasta, jaavansarvikuonopihviä sekä – erikoisherkkuani – visentti-perunasosetta. Aika pelastaa maailma!

Viherpiipertäjän vuoro on nyt. Se haluaa syleillä kaikkia, jolloin se kuolee nopeasti sukupuuttoon. Päästäänpähän siitäkin moralisoijasta. Terveisin city-maasturin ylpeä omistaja, kylvyssäläträäjä ja kahdeksan lapsen isä.

W niin kuin whippet. Se on vinttikoirarotu. Pinkoi pakoon, kun koetin selvittää sen rodullisia ominaispiirteitä kiskomalla sitä äkisti hännästä.

X-säteet ovat suomeksi röntgensäteet. Ihminen nykyisin hallitsee näitä näkymättömiä säde-eläimiä. Näiden eläinten havaitseminen on kuitenkin todettu hyvin vaivalloiseksi: eläin ei esimerkiksi mene perinteiseen lihapala ja häkki -jekkuun. Odotan uutta apurahoitusta, jotta voin ostaa mikroskoopin ja jatkaa pikkumaista tutkimustani.

Y. Yläastetta on moitittu eläintarhaksi. Epäammattimaiseläintieteilijänä en voi tällaista väitettä missään tapauksessa katsoa perustelluksi. Olen havainnut yläkoulujen tiloista liian suppean valikoiman eläimiä (mm. homekoulusieniä, täitä, kärpäsiä sekä yksi croissant), jotta tiloja voitaisiin markkinoida eläintarhana™.

Zombie on elävä kuollut. Koska rahoitukseni oli loppunut jo aikaisemmissa eläimissä, keskityin populaarikulttuurin tarjoamiin tietopaketteihin. Se oli huono ajatus. En nukkunut levollisesti muutamaan vuorokauteen, jolloin jäin aikataulusta jälkeen, ja minun on kiireen vilkkaa hypättävä viimeisiin eläimiin.

Å, Ä, Ö olkoot yhdessä. Pohjoismaista yhteistyötä. Ä kuten ärräpää. Sanotaan näin, että niitä joskus pääsee, varsinkin jos lyön varpaani kynnykseen. Niitä voidaan myös lasketella, vaikka laskettelu ei liity mitenkään tähän perkeleen teemaan.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s