Pitäköön tunkkinsa

Kuulin yve.fi-sivustosta, josta voi näppärästi varmistaa, kirjoitetaanko ilmaus yhteen vai erikseen. Tämäpä ilahduttavaa. Suomen kielen yhdyssanasäännöt ovat useimmille kuin lukisi tamilinkielistä kasvuromaania, joten joku dataustaitoinen humanisti on ollut ajattelevainen.

Minun oli tietysti yhdyssanamaestrona pakko testata sivuston luotettavuus. Valitsin kaksi vaikeaa sanaliittoa, jotka siis kielenhuollon suositusten mukaan kirjoitetaan erikseen. Sivuston mukaan ne kuitenkin pitäisi kirjoittaa yhteen.

Tämän halki, poikki ja pinoon -tieteellisen tutkimuksen perusteella sivuston ohjeiden oikeellisuusprosentti oli siis 0. Virhemarginaaliksi tulee, no, kysykää vaikka tilastotieteilijältä. Tämä on kieliblogi.

Ensimmäinen sanapari on edeltä käsin. Huvittavasti samainen virhe (yhteen kirjoittaminen) oli myös Kielitoimiston sanakirjan aiemmassa painoksessa, ja se oikaistiin sieltä todennäköisesti minun yhteydenottoni ansiosta.

Toinen on alla päin, kun sillä viitataan ’alakuloiseen’ ihmiseen. Sekin suositellaan kirjoitettavaksi erikseen. Kun taas merkitys on konkreettinen (’alapuolella’), ilmauksen voi kirjoittaa joko yhteen tai erikseen. Sivuston ohje on siis liian rajoittava.

Ylipäätään kaikki adverbin tai partikkelin sisältävät sanaparit, joissa on jälkiosana päin, voi kirjoittaa nykyohjeen mukaan kummin vain (tännepäin ~ tänne päin, nurinpäin ~ nurin päin).

Lienee yhä kätevintä ja varminta turvautua sähköiseen sanaan.

Kategoria(t): Luokittelematon, Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s