Katso tästä, onko sinun sairaalassasi käytössä tämä julma menetelmä!

Oletko luullut, että liukumäkeä posottavat vain lapset? Sairaaloissa liukumäkeen saatetaan työntää myös sairaita ihmispoloja. Eikö olekin käsittämätöntä?

Pahoittelen klikkiotsikkoa. En tiedä, mikä minuun meni.

Hoitokieleen on tosiaan vakiintunut kuvailmaus liukumäki. Uudissana kuvaa toimintamallia, jossa potilaan hoito on niin ripeää ja sujuvaa, että hän suorastaan liukuu prosessin läpi – aivan kuin kouruissa kuohuva raikas Serenan allasvesi. Hoitohenkilökunnan työtehtävät on hiottu viimeistä piirtoa myöten, ja potilas jopa kotiutuu aikaisemmin. Mikä päättäjille kaikkein arvokkainta, pätäkkää säästyy.

Käytössä on ainakin termit lonkkaliukumäki ja haavaliukumäki, mutta minkä tahansa vaivan tai sairauden ympärille voi pystyttää liukumäen ja suunnitella uuden hoitoprosessin. Netistä löytyi maininta esim. COPD-liukumäestä (= keuhkoahtaumatauti).

Aiemmin on puhuttu mm. hoitoketjusta, mutta ketjun renkaan jälkeen tulee aina uusi rengas, mikä töksäyttää potilaan sulavan kulun. (Ollaanpa sitä pilkuntarkkoja.) Liukumäen kuningasidea on, että potilaan hoito soljuu saumattomasti aina leikkausta edeltävistä käynneistä itse leikkaukseen, kuntoutukseen ja lopulta kotiutukseen ja sen jälkeiseen seurantaan asti.

Nyt kun sukellettiin semantiikkaan, niin poispääsyä ei enää ole. Kielikuvan heikkous on nimittäin mielleyhtymä alamäestä. Alamäkeen mentäessä asiat ovat kehnosti. Suomen kielessä on monien muiden kielten tapaan pinttynyt metafora, jonka mukaan kielteiset asiat sijoittuvat alas ja myönteiset ylös, ikään kuin kokemukset tapahtuisivat kolmiulotteisessa tilassa.

Tämän takia surullinen ihminen on alamaissa, alla päin tai alakuloinen. Hän vajoaa häpeästä maan alle ja saattaa jopa käydä pohjalla. Vastaavasti onnellisella ihmisellä on tunnelma katossa ja pää pilvissä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s