Koreaa kääntäen

Etelä-Koreassa asuu 27 000 Pohjois-Koreasta muuttanutta loikkaria, joiden on kulttuurierojen takia silti vaivalloista kotoutua etelän länsimaiseen yhteiskuntaan. Pohjois-Korean kymmenien vuosien umpiossa elo ilmenee myös etelässä ja pohjoisessa puhuttavan korean sanastollisista eroista.

Asialla on painoarvoa, sillä päivittäiset ymmärrysvaikeudet hankaloittavat pohjoisen tulokkaiden opiskelua ja työntekoa.

Koreoiden yhdistymistä lobbaavan Dream Touch for All -järjestön selvityksen mukaan pohjoiskorealainen opiskelija ymmärtää vain puolet eteläkorealaisten oppikirjojen sanoista. Toisen arvion perusteella kolmasosa Soulin katupuheesta on pohjoiskorealaisille käsittämätöntä. Kun ottaa vielä huomioon muut nyky-yhteiskunnassa käytettävät erikoiskielet kaikkine ammattitermeineen, ei ole ihme, että Pohjois-Koreasta tuleva jää nuolemaan näppejään.

Kuvaavaa on sekin, että Suljettu maa -kirjassa esiintynyt Pohjois-Koreasta loikannut tohtori Kim joutui suorittamaan Etelä-Koreassa koko lääkärintutkinnon alusta alkaen uudelleen. Muistaakseni hän tunsi paikallisia eksoottisia tauteja ja muita perushoitoja, mutta valtaosa muista nykylääketieteen menetelmistä oli hänelle silkkaa sanskritia.

Apuun kommunikaatiovaikeuksiin on tullut tekstintunnistuksella varustettu Univoca-mobiilisovellus, joka kääntää eteläkorealaiset sanat luontevaksi pohjoiskoreaksi. Ainakin mainosklipin perusteella etelän sanat tuppaavat olemaan pohjoisen sanoja lyhyempiä ja englanninvoittoisia.

Muuten. Tajusin juuri, että oikeastaan kaikki Pohjois-Koreaa käsittelevä kirjallisuus perustuu loikkareihin eli siihen, miten ihmiset henkensä hädässä pakenevat tästä työläisten paratiisista. Vapaata kirjallisuutta tai lehdistöä ei tunnetusti ole. Asetelma tarjoaa maasta väkisinkin sirpaleista ja yksipuolista tietoa, mutta minkäs teet.

Kuinka kaukana Pohjois-Korean todellisuus on omastamme? Erno Paasilinna totesi aikoinaan, että lähes koko venäläinen proosa – Puškin, Dostojevski ja Solženitsyn – on kirjoitettu vankilassa tai karkotuksessa. Venäläinen järjestelmä on hänen sanojensa mukaan pitänyt hyvää huolta omistaan, oli järjestelmä mikä hyvänsä. Ainakin kirjallisuus on voinut paksusti!

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s