Kuka puhuu itsestään 3. persoonassa?

Minusta on kahjoa puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Normaali puhuja käyttää itsestään ensimmäistä persoonaa (”minä osaan”), puhekumppanista toista (”sinä osaat”) ja jostakusta muusta kolmatta (”hän osaa”). Tämä lienee universaali perusperiaate maailman kielissä.

Mutta ei syvennytä sen enempää persoonajärjestelmiin. Puhujaan itseensä kohdistamaa kolmatta persoonaa käytetään nimittäin yllättävän paljon – ja ymmärrettävistäkin syistä. Jatkossa käytän 3. persoonassa puhumisesta latinalaisperäistä illeismi-termiä (lat. ille = hän, tuo).

Ensinnäkin illeismi kuuluu lasten ja vanhempien vuorovaikutukseen. Kieltä omaksuva lapsi puhuttelee itseään aluksi nimeltä:

Santeri: ”Santeli ei haluu luokaa.”

Vanhemmat vastaavat samalla tyylillä:

Äiti: ”Äiti ei muuten tule piirtämään, jos Santeri ei syö.”

Myös monissa lastenohjelmissa esiintyvät hahmot jatkavat tätä linjaa:

Seesamtien Elmo: ”Elmo rakastaa sinua.”

Toiseksi monet tärkeät ja tärkeilevät silmäätekevät hyödyntävät illeismiä omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Kolmannessa persoonassa ovat asemaansa pönkittäneet ainakin Julius Caesar, Richard Nixon, Charles de Gaulle ja Mihail Gorbatšov.

Nykyaikana illeismiin on turvautunut totta kai Cheek. Hän on muutenkin rakentanut pesäeroa Cheekin (artisti-minä) ja Jare Henrik Tiihosen (henkilökohtainen minä) välille, mikä on voinut vahvistaa kolmannen persoonan käyttöä. Rapakon takana myös Kanye West on syyllistynyt kolmannessa persoonassa keikaroimiseen.

Yhdysvaltain presidentinvaalikisaaja Donald Trump on vaalipuheissaankin käyttänyt itsestään kolmatta persoonaa. Hänellä on toki mainetta ja mammonaa, mutta liiallinen illeismi antaa samalla aseita hänen inhoajilleen, joita riittääkin. Virallisesti kukaan ei tykkää Trumpista, vaikka hän kummasti kerää miljoonia ääniä. Virallisesti kukaan ei lue Seiskaakaan, joten tilastot sadoista tuhansista lukijoista ovat luultavasti manipuloituja.

Helsingin Sanomissa monitietäjänä esiintyneelle Torstille illeismi on niin ikään vakiovaruste, kuten monille vastaavien palstojen pitäjille. Illeismi on kovassa käytössä muillakin institutionaalisilla henkilöillä ja hahmoilla. Jos joulupukki puhuisi tenaville itsestään vain minä-muodossa, sävy ei olisi yhtä mahtipontinen.

Vaikutusvaltaisten henkilöiden on illeismiin turvautumalla kätevää etäännyttää itsensä tukalista tilanteista.

Johtaja: ”Johtajan on kyettävä tekemään ikäviä ratkaisuja.”

Vai olisiko avoimempaa käyttää ensimmäistä persoonaa?

Johtaja: ”Minun on kyettävä tekemään ikäviä ratkaisuja.”

Tutkin kandityössäni me-muotoja presidenttien uudenvuodenpuheissa, ja niissäkin oli merkkejä siitä, että valtionpäät hyödynsivät taitavasti me-muotoja paitsi yhteishengen rakentamiseen (”Me kaikki suomalaiset jaamme ilon – –”) myös raskaina aikoina vastuun jakamiseen (”Olemme kovan paikan edessä”).

Tämäntyyppiseen illeismiin kytkeytyy myös salaperäinen allekirjoittanut, jota näkee tavan takaa:

Minä: ”Allekirjoittanut kannattaa yhdistyksen vuosikokouksen nykyistä ajankohtaa.”

Allekirjoittaneen mielestä tällainen on höpsöä.

Puhumalla itsestään kolmannessa persoonassa voi kyllä erottua, mutta samalla syntyy päälleliimattu vaikutelma. Puhuja kuulostaa yleensä teennäiseltä. Vain poikkeuksellisen itsevarma ja vaikuttava puhuja uskaltaa puhua itsestään kolmannessa persoonassa, mutta samalla hänkin ottaa suuren riskin, että kuulijat pitävät koko esiintymistä pätemisenä ja huomionhakuisuutena. Aivan kuin puhuja luulisi olevansa jumalasta seuraava.

Kolmannen persoonan käytön moottorina voikin olla dualistinen ajatus jollain tavalla erillisestä persoonasta. Miksi illeismi muuten kukoistaisi armeijan tiukassa hierarkiassa, samoin kuin entisajan orjayhteiskunnissa ja kunniakulttuureissa? Kaikissa häivytetään yksilö, subjekti. Jäljelle jäävä henkilö on pikemminkin objekti, pelkkä ontto nimi.

Mielenkiintoista on, että tieteiskirjallisuudessa robotit ja tekoäly puhuvat itsestään samalla tavoin kolmannessa persoonassa. Mielletäänhän ”henki” ja ruumis vahvasti erillisiksi, kun kyse ei ole ihmisistä ensinkään.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s