Mikä on homman nimi?

Turussa asuessani ihmettelin tämän entisen pääkaupungin rikasta paikannimisatoa. Mistä ihmeestä kaikki nämä kummalliset nimet kumpuavat? En kuormita tätä postausta kielihistorialla vaan päästän sisälläni kahleita riuhtovan maallikon valloilleen luomaan vapaita assosiaatioita. Tieteellinen tutkimus tuppaa olemaan niin työlästä.

VAROITUS. Kenenkään lounaissuomalaisen ei kannata lukea tätä kirjoitusta edemmäs, koska hän saattaa tunnistaa tekstissä mainittuja paikkoja tai – mikä karmivinta – asua jossakin niistä.

Vakiniittu. Niittu on niityn itäsuomalainen murreasu. Kyseinen niitty on siis ollut ilmeisesti jonkun vakimesta. Asia selvä.

Kakskerta. Mitä ”kaksi kertaa”? Eikö kukaan eksy kaupunginosaan kahta kertaa?

Harittu. Tämä on selvästi -tU-partisiippijohdin, joka on liitetty ilmeisesti haria-verbiin. Kantaverbin merkitys jää kuitenkin arvoitukseksi, ellei sillä ole jotain tekemistä harittaa-verbin kanssa. Hiukset on harittu (= levitetty sikin sokin)?

Kaanaa. Raisio-pikkusiskon kaupunginosa. Muistaakseni siellä on järjestetty ainakin häät, joissa viini todellakin virtasi ja kaikilla meni filmi poikki (paitsi eräällä ex-juontajalla).

Hepokulta. Siellä on täytynyt asua kiva hevonen.

Samppalinna. Minulla oli lapsena Samppa-niminen kaveri, mutta hän joutui lusimaan jo varhain. Saattoiko tämä surkea ihmiskohtalo toimia paikannimen motivaationa?

Pissilinna. Saari Turun edustalla. Joku lapsellinen sielu ei näköjään ole kunnioittanut kruunua, ja asenne käy paikannimestä ilmi.

Takakirves. Taka-alkuosa voi viitata esihistoriaan ja kenties siihen, että jotain on tapahtunut muinaisen saunan takana. Jotain, mihin liittyy kirves.

Munittula. Okei, taas -tU-partisiippijohdin. Nyt nimessä on sentään tutumpi verbi: munia. Harvoin partisiippijohdokseen kuitenkaan kytketään paikkaan viittaavaa johdinta -lA. Kenties siellä on munittu asiat pahemman kerran, jolloin se on vakiintunut paikannimeksi.

Pallivaha. …

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s