Iso ja pieni alkukirjain

Kun on opiskellut oikeinkirjoitusta ja kielenhuoltoa yliopistossa asti, luulisi olevan vaivatonta ratkaista, kirjoitetaanko jokin sana isolla vai pienellä alkukirjaimella. Mutta ei, rajanveto on toisinaan vaikeaa kuin pyöröovista hiihtäminen.

Poliisihallitus, Maahanmuuttovirasto, Valtiokonttori, Pääesikunta

Lukemattomat julkishallinnon nimet (esim. ministeriöt ja lautakunnat) kirjoitetaan suomen kielessä englannista poiketen pienellä alkukirjaimella, mutta isollakin kirjoitettavia (oppilaitokset, virastot ja laitokset) on runsaasti. Hyviä nyrkkisääntöjä on jonkin verran, mutta jos nimi on vieras, on parempi katsoa kuin katua eli better look than street.

Oikeinkirjoitusvinkki: ”Valtionkonttori” on virheellinen nimiasu.

Pari vuotta sitten uutisoitiin, että suojelupoliisi haluaa nimensä kirjoitettavan isolla. Sääntö on kuitenkin selvä, ja nimi säilyy lakipykälissäkin pienikirjaimisena. Toisaalta kielenhuollon sisäelimet sallivat lyhenteestä peräti kolme muotoa: SUPO, Supo ja supo.

Viitostie, valtatie 5

Edelliset ovat synonyymeja. Vain niiden rakenne poikkeaa toisistaan. Viitostie astuu erisnimen rajan yli, valtatie 5 sen sijaan pysyy luokittelevana yleisnimenä.

Entä kirjoitettaisiinko puhekielinen muoto ”vitostie” pienellä vai isolla alkukirjaimella? Epäviralliseen nimitykseen sopisi paremmin pieni alkukirjain.

kehärata, Kehä I

Kehärata kuvaa yhtä kehän muotoista pääkaupunkiseudulle rakennettua rautatietä, mutta se on kielenhuollon näkökulmasta silti ”vain” kuvaava yleissana. Periaatteessa Suomeen voidaan rakentaa muitakin kehäratoja. Kirjoitetaanhan pienellä alkukirjaimella myös päärata, oikorata ja rantarata. Sen sijaan vastaavantyyppinen nimi Kehä I on erisnimi, tietyn ajoväylän oma virallinen nimi. Kehä I:n toinen nimi on seututie 101.

Journalistin ohjeet

Tällaisia joutuu makustelemaan. Onko sanapari vakiintunut tiettyyn merkitykseen – ja niin, että kyse on vieläpä yksilöidystä tarkoitteesta? Suomen kielessä rajanveto saattaa olla hankalaa ja jopa mielivaltaista; kumpaakin vaihtoehtoa puoltavia argumentteja voi keksiä. Tässä tapauksessa iso alkukirjain on oikein. Toisaalta vaikkapa vuoden urheilija kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja Hullut päivät isolla.

eurooppaministeri

Nimi tulee Kielitoimiston mukaan ja monien luulojen vastaisesti pienellä alkukirjaimella, koska alkuosan merkitys on hämärtynyt alkuperäisestä ’Euroopan’ merkityksestä ja viittaa vain Euroopan unioniin. Harhaanjohtavasti unioni onkin anastanut koko maantieteellisen Euroopan merkityksen, kuten Yhdysvallat on tehnyt Amerikka-nimelle.

Mielenkiintoista on myös se, että Venäjällä on käytetty poliittisesti latautunutta Novorossija-nimeä (’Uusi Venäjä’) alueista, jotka eivät Venäjän federaatiolle virallisesti kuulu.

Ruuhka-Suomi

Jos erisnimeä määrittävä alkuosa rajaa maantieteellisen alueen, koko ilmaus kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Kaakkois-Suomi on selkeä tapaus (isolla) ja niin on natsi-Saksakin (pienellä). Mutta Ruuhka-Suomi? Jossain kohtaa ruuhka vaihtuu kiireettömäksi maalaiselämäksi. Määritteleekö ruuhkan Kehä I:n tungoksessa mateleva stadilainen vai porotokassa märissä säpikkäissä hytisevä lappalainen?

Valkea kuulas

Iso alkukirjain perustuu siihen, että kyse on lajikkeesta, ei lajista. Nimi on siis tavallaan tietoisesti annettu, aivan kuten viljelylajikekin on syntynyt tietoisen jalostuksen tuloksena.

Kuopioitse

Tätä käsiteltiin viime vuonna Kielikello-lehdessä. Kun erisnimestä (Kuopio) muodostetaan adjektiivi johtimen (-lainen/läinen) avulla, ilmaus kirjoitetaan pienellä: kuopiolainen. Kuopioitse on kuitenkin tavallista harvinaisempi johdos, sillä siinä on käytetty prolatiivijohdinta -itse (vrt. sähköpostitse, meriteitse). Tässä tapauksessa erisnimisyys säilyy johdoksessa niin vahvana, että muoto suositellaan kirjoitettavaksi isolla alkukirjaimella.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s