Pidätämme oikeuden ottaa vastaan muita tarjouksia

Lähipiiristä kysyttiin kantaa otsikon lauseeseen. Saako asunnon myyjä (me-muodossa oleva osapuoli) ottaa vastaan muita tarjouksia vai kielletäänkö se? Maallikkoraadin näkemyksissä oli hajontaa kuin isäpapan kiväärin laukauksissa.

Pidättää-verbi pitää tulkita tässä osana lakiteknistä kielenkäyttöä. Tällöin merkitys on jotakuinkin ’varata’. Lause kuuluisikin selkosuomeksi: ”Varaamme (itsellemme) oikeuden ottaa vastaan muita tarjouksia” tai vain yksinkertaisemmin kantaverbin pohjalta ”Pidämme oikeuden ottaa vastaan muita tarjouksia”. Otsikon perusteella muita tarjouksia saa siis ottaa vastaan.

Kustantamot painattivat aikoinaan kirjoihin ”Kaikki oikeudet pidätetään” -ukaasin alleviivaamaan tekijänoikeuksia. Siinä pidättää-verbiä käytetään samassa merkityksessä.

Pidättää-verbin tulkinnassa ehkä hämää se, että monet sen merkityksistä liittyvät jonkinlaiseen estämiseen tai rajoittamiseen (pidättää hengitystään löyhkän takia). Tämän merkityksen läheltä liippaa myös viranomaisten käyttämä pakkokeino (pidättää ilkeä rikollinen).

Suomen kielen johtaminen tarjoaa myös mielenkiintoisen mahdollisuuden kääntää koko lause ympäri. Tulkinta vaihtuisi muotoilussa ”Pidättäydymme oikeudesta ottaa vastaan muita tarjouksia”, jolloin muita tarjouksia ei saa ottaa vastaan. Pidättäytyä- ja pidättyä-johdoksia kutsutaan refleksiivisiksi, koska niissä toiminta kohdistuu puhujaan itseensä.

Teettojohdos pidätellä sen sijaan ei sovi lainkaan otsikon lauseeseen. ”Pidättelemme oikeutta (?) ottaa vastaan muita tarjouksia” viittaisi siihen, että oikeudet ovat jotenkin tilapäisiä ja niistä pidetään keinotekoisesti kiinni.

KIELIVINKKI: Jos haluat kuulostaa uskottavalta, turvaudu pidättää-verbiin. Vaikkapa pomolle voit sanoa kasvavasta työtaakasta: ”Pidätän sinulta oikeuden tuoda minulle lisää työsarkaa”. Ilmaus kuulostaa niin mahtipontiselta, että pomo takuulla säästää sinut turhalta puurtamiselta ja voit ottaa paljon rennommin.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s