Tämä puoli ylöspäin

Pahvilaatikoissa lukee nuolen kera This side up, jotta laatikon käyttäjä tietää, miten päin sitä kannetaan ja varastoidaan. Osaavatko kaikki maailman ihmiset kuitenkaan englantia? Eivät.

Up-sana on tuttu monille englantia taitamattomillekin, mutta en luottaisi kirjoitettuun kieleen liiaksi. Itsekin joudun häpeäkseni joskus miettimään, kumpi on yläpuolella ja kumpi alapuolella (above ja below), vaikka merkitys on päinvastainen.

Sojottavasta nuolesta ei myöskään voi itsessään päätellä, mitä kärjen suunnalla halutaan kertoa. Viestin pitää mennä symbolien avulla perille maailman joka kolkassa. Miksei nuoli sitä paitsi voisi osoittaa yhtä hyvin maata kohti?

Viinilasi on yleismaailmallinen symboli. Jotta viinilasin sisältö pysyy maljassa, lasin on kaiken järjen mukaan seistävä jalallaan. Lasi on vakiintuneesti ylösalaisin vain spiritistisessä istunnossa.

Toinen vahva ehdokas on kuva avonaisesta sateenvarjosta, johon putoilee vesipisaroita. Sateenvarjo kastelee käyttäjänsä, jos kädensija on taivasta kohti, joten ainoa looginen asento pitää sateenvarjoa on varjopuoli ylöspäin.

Talo on niin ikään erittäin havainnollinen symboli. Varsinkin jos graafikko on piirtänyt taloon oven, viistokaton ja savupiipun sekä taivaalle auringon, talon merkityksen pitäisi avautua kenelle tahansa. Talon asentokaan ei muutu kuin kaikkein seismisimmillä alueilla.

Entä – kaikessa yksinkertaisuudessaan – seisova ihminen? Ihmiselle on tukalaa seistä päällään, joten kun ottaa huomioon painovoiman, ihmisen anatomian ja kaularangan sietokyvyn, on normaalisti seisova ihminen kaikkein varmimpia oikean asennon symboleja. Siinä ei edes olla riippuvaisia maallisesta rihkamasta, kuten viinilaseista ja sateenvarjoista.

Symboli ei saa kuitenkaan olla liian taiteellinen ja monimutkainen, koska silloin se irtoaa symbolitulkinnasta ja muuttuu vain koristeeksi laatikon kyljessä. Symbolin pitää olla riittävän yleismaailmallinen ja samalla neutraali, jotta se palvelisi tehtävässään. Esimerkiksi risti ei käy, koska ylempänä oleva poikkipuu on liian kristillinen ja alempana oleva poikkipuu liian satanistinen.

Tyydyttäköön nuoleen.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s