Vastauksia kielen suuriin kysymyksiin

Tulkitaanko v ja w aakkosissa samaksi kirjaimeksi?

Suomen kielessä w on ollut aiemmin vain v-kirjaimen typografinen esitysmuoto (esim. wanha <> vanha). Toisaalta yhdellä kirjaimella eroavat nimet Valkama ja Walkama järjestetään hakemistoissa v-kirjaimen alla periaatteella v ennen w:tä.

Suomi ja suomen kieli kansainvälistyvät kuitenkin siihen malliin, että v:n muunnelmat voisi erottaa kokonaan omiksi kirjaimikseen, koska niillä ilmaistaan aivan eri sanoja. Jos nykylukija etsii tietokirjan hakemistosta vaikkapa wasabia, osaako hän etsiä sanaa v-sanan kohdalta eikä wasta w:stä? Tuskin.

Mitä tarkoittaa Holby cityn sairaalasarjassa ”ristattu veri”?

Veren ristaamisella varmistetaan sen sopivuus potilaalle. Ennen verensiirtoa luovuttajan ja vastaanottajan verelle tehdään koe yhteensopivuuden varmistamiseksi. Ristattu veri on siis tämän kokeen lopputulos.

Jos järveen muodostuu levää, mitä sanaa siitä voisi käyttää?

Kysyin termiä yhdeltä Suomen johtavista levätutkijoista, mutta vakiintunutta termiä ei ole. ”Levääntyminen” ja ”levättyminen” saivat eniten kannatusta, mutta levätutkijalla tuhraantui pohdintaan niin paljon aikaa, että hänen omat tutkimustyönsä ovat nyt aivan levällään.

Miten kirjoitetaan ilmasta maahan aseistus?

Oikein on ”ilmasta maahan -aseistus”. Ajatusviiva ei sovi ensimmäiseen rakoon, koska ääripäitä ilmaistaan kieliopillisesti jo elatiivilla (-sta) ja illatiivilla (-han). Ja koska ensimmäisessä, määritteellisessä osassa on useampi kuin yksi sana, tulee yhdysviivan edelle totta kai väli.

Mikä on ”etäopetuksen” vastakohta?

Lähiopetus. Toisinaan puhutaan myös kontaktiopetuksesta, joka sopiikin hyvin nykykoulujen oppituntien kontaktilajeihin.

Monentenako olet, jos ohitat kilpailussa toisena olevan?

Olet toisena. En mene noin helppoon.

Mitä tarkoittaa Atrian fileeleikkeen pakkauksessa mainittu ”vapaana kasvanut pehkulattialla”?

Minun pitäisi jo painua pehkuihin, mutta vastaan vielä tähän. Pehku tarkoittaa tässä yhteydessä ’karjan alusia’ (Kielitoimiston sanakirja). Maalaisromantiikkaa huokuva sananvalinta yhdistettynä vapaaseen kasvualustaan, joka vastaa nykypäivänä A4-arkkia ja entisaikaan vastasi Nooan arkkia, herättelee valveutuneessakin kuluttajassa lämpimiä mielikuvia.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s