Sanelu se vain kukoistaa

Sanelulaite kourassa höpöttävä lääkäri näyttää ja kuulostaa muumiolta. Silti lääkärit ovat niin tottuneet kapuloihinsa, että tarvitaan kokonainen kolonna sanelunpurkajia tuottamaan valmista potilaskertomusta.

Kun ajattelee koko tapahtumaketjua, eikö lääkäri nopeammin laatisi potilastekstin ihan itse? Monilla ei kirjoitusnopeus jää juuri jälkeen puhenopeudesta. Kirjoitusta voi myös samalla seurata kokonaisuutena ruudulla. Lisäksi tekstinkäsittelyohjelmat tekevät tekstin muokkaamisesta lapsellisen helppoa.

Sanelupuhe taas etenee suoraviivaisesti, jolloin puhevirheet aiheuttavat nauhoitukseen väistämättä erilaisia katkoja ja niiden jatkoja. Netti onkin tulvillaan mönkään menneitä saneluita, joista ei ota hullukaan selvää – tai ehkä hullu voisi ottaa niistä selvää.

Kehoitetaan vähentämään alkoholin, tupakan ja kahvin juontia.

Potilas lopetetaan kortisoni-annoksella muutaman päivän päästä.

Potilas kertoo myöskin, että hirttämisen jälkeen tuli erittäin kipeäksi.

Kyseessä siis ainoa silmä, joka kaihileikkaukseen ei mielellään lähde niin kauan kuin toimeen tulee, eikä potilas itsekään tässä vaiheessa ole leikkaukseen halukas.

Lääkäri selvästi prosessoi havaintojaan vielä rec-nappia painettuaan. Muuten ei voida selittää näin hullunkurisen poukkoilevia ajatusrakennelmia. Lääkärin puheessa on luultavasti myös mietintäkatkoja, jolloin hän tulee epähuomiossa jatkaneeksi edellisen asian vierestä.

Nykyaikaisessa sanelimessa on lähes yhtä vähän painikkeita kuin iPhonessa, mutta senkin käyttö vaatii parin niksin muistamista. Liian nopea puheen jatkaminen pysähdyksen jälkeen saattaa haukata seuraavasta jaksosta ensimmäiset tavut tai sanatkin.

Kriittisestä kohdasta puuttuva ei-sana voi muuttaa koko viestin (”Ei etäpesäkkeitä” vs. ”– – etäpesäkkeitä”). Sanotaan, että vastakohdat vetävät puoleensa, mutta tämä pätee ilmeisesti paremmin parisuhteisiin kuin lääkärien saneluihin.

Ratkaisuksi jopa viikoiksi venyneisiin sanelunpurkujonoihin on käytetty jo vuosia apuna puheentunnistusta. Kun ohjelma vähitellen oppii tuntemaan puoskarin puhetyyliä ja sanastoa, säästyy kosolti aikaa. Lääkärit ”joutuvat” itse editoimaan tekstin, jolloin saneluista myös siistiytyy turha kuona.

Sanelunpurkajat itse arvostavat selkeää ja rauhallista sanelutapaa, jota taustamelu ei häiritse. Hyvä sanelija puhuu pisteet, pilkut, otsikot ja tekstityypin eikä suotta lyhennä sanoja. Tekstinkäsittelijä ei saa lisätä välimerkkejä, koska ne voivat vääriin paikkoihin pantuna muuttaa merkitystä.

Joillakin innokkailla sanelijoilla voi kuulla välimerkkejä vapaa-ajallakin, mutta tuskin sentään tähän tapaan:

Voisitko sä PILKKU käydä siellä kaupassa PILKKU koska mulla menee töissä pidempään KYSYMYSMERKKI.

Vaikeimmat termit lääkärin soisi sanelevan kirjain kirjaimelta. Pellegrini-Stiedan kalkkiutuma ei kuulu sanelutermien top 10:een, joten mumisten lausuttuna se tietää puhtaaksikirjoittajalle googlettelua tai hakuteosten selailua. Vaihtoehtona on palauttaa raakaversio tohtorille tutkittavaksi, mikä ei oikein istu lean-ajatteluun.

Diagnoosikoodeissa on järkevää käyttää aakkosnimiä, koska ääneen luetut kirjaimet kuulostavat niin samalta. Tämän ansiosta H-luokan korvasairaus ei lokeroidu vahingossa K-luokan ruoansulatuselinsairauksiin.

Yllättävän monet lääkärit unohtavat saneluista sellaisia tärkeitä yksityiskohtia kuin potilaan henkilötiedot, lääketieteen erikoisalan sekä päivämäärän ja oman nimensä, jolloin on riskinä, että sanelu yhdistyy väärän potilaan teksteihin.

Mutkia voi tulla matkaan yksinkertaiseltakin tuntuvassa tekstilajissa.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s