Liikaa välimerkkejä

PISTE. On ankeaa lukea pelkkiä päälauseita. Asioiden suhteet jäävät epäselviksi. Lukemisesta jää yksitoikkoinen vaikutelma. Konnektiiveilla (kuitenkin) voi vähän avittaa. On muistettava hyödyntää muitakin välimerkkejä. Joskus tämä toimii tyylikeinona. Kovin pitkään tällaista ei jaksa lukea.

Pistettä on vaikea käyttää liikaa, ellei sitten vedä överiksi äskeisellä tavalla. Kieltä voi elävöittää helposti muotoilemalla virkkeistä rakenteeltaan erilaisia. Onhan puhekin luonnostaan polveilevaa. Vaihtelu virkistää, sanoi vaari kun koiralla sohvaa pyyhki.

PILKKU. Jos ottaa huomioon, miten tärkeä välimerkki, niin kuin pistekin, on pilkku, jokainen varmasti ymmärtää, että lauseiden katkaisu on toisinaan tarpeellista, jota ei voi liikaa korostaa, vaikka miten haluaisit läkähdyttää lukijasi tällaisilla mammuttivirkkeillä, joissa alkaa happikin loppua, elleivät ala jo hermotkin mennä.

Pilkku on suuresti aliarvostettu välimerkki (paitsi lakimiesten keskuudessa), vaikka se on melkein tärkein kaikista. Pilkunviilaajavitsit ovat huumorin häpeäpilkkuja. Pilkulla on niin monta käyttötarkoitusta, että kirjoitettu kieli menettäisi palan sielustaan, jos pilkku häviäisi. Pilkkua ei tule käyttäneeksi liikaa, kun vain muistaa välillä katkaista pisteellä monen sivulauseen mittaisen virkkeen. Kuulitteko, lakimiehet?

VINOVIIVA. Sen perusteella, oletko avioliitossa/avoliitossa/leski/naimaton, et saa anteeksi, jos ryöstöviljelet ja/tai tuhlailet tätä enemmän kaavakkeisiin/lomakkeisiin sopivaa/järkeenkäypää välimerkkiä.

Vinoviiva on juoksevassa tekstissä turha välimerkki. Sillä on omat vakiintuneet erityistehtävänsä, kuten ilmaisemassa murtolukuja (5/6), hierarkkisia numerosarjoja (SK 3/2017) yms.

KAKSOISPISTE. On tämä melkoinen juttu: jopa kaksoispisteeseen voi kyllästyä. Kyllästyminen: tympääntymistä johonkin asiaan. Ei voi muuta sanoa: älä liikaa innostu tästäkään.

Joillakin harvoilla kirjoittajilla jopa kaksoispisteen (ja sulkujen) käyttö muodostuu maneeriksi. Kun sitä osaa käyttää sopivan harvakseltaan, se on kelpo välimerkki, jolla on rutkasti hyötykäyttöä.

PUOLIPISTE. Puolipiste on hyödyllinen; Berliinin muuri on murtunut.

Puolipisteen taitavalla käytöllä voi tehdä vaikutuksen – lähinnä kielinipottajiin. Vastakkaiseen sukupuoleen sillä ei ole todettu olevan vaikutusta. Puolipiste on välimerkkinä yhtä arvoton kuin flunssapotilas yhteispäivystyksessä, ja sen voi aina korvata pisteellä tai ajatusviivalla. Tyypillisesti puolipiste ilmaisee saman ajatuksen eri puolia. Mutta miten Berliinin muuri liittyy puolipisteeseen? mistä pääsemmekin kysymysmerkkiin.

KYSYMYSMERKKI. Tä? Mitä? Häh?

Tällaista on nykynuorison kieli. Olen edelleen tuskastunut siihen, millaiseksi tätättelyksi keskustelukulttuurimme on muuttunut. Toinen piirre on asennevamma: kysytään jotain mutta ei keskitytä kuuntelemaan. Anteeksiantamatonta kysymysmerkin liikakäyttöä, vaikka kuuluukin puhuttuun kieleen, jossa ei ole kysymysmerkkejä.

AJATUSVIIVA. Kerronpas nyt – tarinan. Lumipallo – tai ainakin sen näköinen kohde – eteni Maan kiertorataa ja – tupsahti syliini. Sitten heräsin – ja päästin kissan ulos.

Ajatusviivaa on vaikeinta käyttää väärin. Se on kaikkein joustavin välimerkki, sillä muista poiketen sen voi oikeinkirjoituksen kannalta panna lähes mihin väliin tahansa, jopa virkkeen alkuun (jolloin siitä tulee repliikkiviiva). Esimerkissä toistuvat ajatusviivat alkavat kuitenkin kääntyä itseään vastaan: tekstistä tulee katkeilevaa ja tiuhaan toistuvina lukijan on vaikea tehdä niistä oikeita tulkintoja.

LAINAUSMERKIT. Onhan se ”hassua”, miten pitää ”vääntää rautalangasta” välimerkkien oikea käyttö. Lainausmerkeillä voi tietysti ”antaa ymmärtää” kaikenlaista, mutta ”viesti” voi myös jäädä epäselväksi. ”Vihjailua”?

Että sellaista. Jos haluat tyylisyistä tai paremman sanan puutteessa käyttää lainausmerkkejä, voit ”varovasti” niitä ”piirrellä”. No, mieluiten pidät ne ”minimissä”.

KOLME PISTETTÄ. Kaamea päivä… Kaikki kaatuu päälle… Kertokaa joku jotain piristävää…

Tuiki tavallista teiniavautumista jossain päin somea, ei kiinnosta missä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Liikaa välimerkkejä

  1. Paluuviite: Mehiläisiä ja hunajaa | Agricocacola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s