Uudissanoja ja turhuuden turhuutta

Kielitoimiston sanakirjasta puuttuu vielä tällä hetkellä sana hammasraudat. Kyse on ollut ilmeisesti puhtaasta unohduksesta, koska sana on ilmiselvää yleiskieltä ja riittävän yleinen tullakseen mainituksi 100 000 suomen yleiskielen sanan sekametelisopassa.

Seuraavan päivityksen myötä tämä kaunis yhdyssana ratsastaakin uljaasti kielemme jerusalemiin. Sanakirjatoimittajat tottelivat lopulta pitkin hampain (hammasraudoin).

Vihiä hammasraudoista antoivat tavalliset kielenkäyttäjät, jotka olivat hakeneet hammasrautoja sanakirjan verkkoversiosta. Myös uunijäätelöä on haettu niin hanakasti, että se päätyy sanakirjan lehdille, mutta tässä postauksessa ei keskitytä uunijäätelöön. Enhän ole kuullutkaan koko hupsutuksesta.

On selvää, että sanakirjan odotushuoneeseen jää kasvamaan hämähäkinverkkoa lukemattomia sanoja, jotka eivät ikinä vakiinnu käyttöön. Kaikkien tällaisten päiväperhojen vuoroin listaaminen sanakirjaan ja vuoroin roviolla polttaminen sanakirjasta olisi sulaa noituutta.

Seuraavaksi esittelen joitakin tulevia vuoden sanoja (jotkin voivat olla ehkä kahdenkin vuoden sanoja).

VÄISTÖVATKATA. Kohdata vastaantulija ja yrittää väistää häntä samalta puolelta kuin hän yrittää väistää sinua. Tätä voi tapahtua monta kiusallista toistoa.

TURHUUTELLA. Jäädä turhaan tuijottelemaan mainoksia ennen kuin tajuaa katsoneensa ohjelmaa digiboksilta, jossa moiset turhuudet kuuluu kelata.

MAMMALLISET. Nisäkkäät. Tätä oikeastaan ehdotettiin jo vuonna 1856 tämän selkärankaisluokan termiksi suomen kielessä, mutta sana voitaisiin tällä kertaa nuijia läpi. Se on jotenkin niin sievä, peräti pullantuoksuinen. Annetaan tunteiden päättää.

NÄLKÄPELI. Ruokakaupassa käynti nälkäisenä. Ostoskärry täyttyy sellaisista turhakkeista kuin tuorejuustoista, myslipatukoista ja kaiken maailman kiiveistä, joita ei normaalisti tulisi ostaneeksi.

KUUMIS. Kuuma murto. Se kamala tilanne, jossa murtomiehet tai -naiset kömpivät asuntoon, jonka asukkaat ovat (vielä) kotosalla.

KAHISTELLA. Koota tavaroitaan reppuun tai laukkuun luennon ollessa loppumaisillaan. Luennoitsija jatkaisi vielä autuaasti juttuaan, mutta yltyvä kahistelu syöksee luennon väistämättömään kohtaloonsa.

LUMISTAA. Sataa lunta.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s