Nimiä vääriin osoitteisiin

Bolivialainen Madidi-kansallispuisto oli rahan tarpeessa, joten se keksi valtioviisaan ansaintakeinon. Tutkijat olivat hiljattain löytäneet kansallispuistosta uuden apinalajin, eikä heillä itsellään ollut hinkua nimetä sitä.

Niinpä Madidin herrasväki järjesti vuonna 2005 huutokaupan, jonka voittaja sai nimetä apinan. Rahakkaimman huudon – 650 000 Yhdysvaltain dollaria – ähkäisi nettikasino Golden Palace, joka nimesi apinaraukan GoldenPalace.com Monkeyksi.

Virallinen latinankielinen nimi on Callicebus aureipalatii, jonka jälkiosa viittaa tuohon kultaiseen palatsiin (lat. aurum ’kulta’). Suomen kielessä ei taida olla vakiintunutta nimeä tälle apinalle, mutta Suomessa tunnetaan kyllä niitä apinoita, jotka kaupallistavat kaiken: kapitalistit. He pitävät elämän kunnioittamisen sijaan luontoa pelkkänä raaka-aineiden lähteenä ja ihmisiä tuotannon ja kulutuksen välineinä.

Ooh, pyydän anteeksi kupin kaatumista. Tämä on kielitieteellinen blogi, jossa ei puhuta politiikkaa.

On eläinlajeille annettu ennenkin ”mielikuvituksellisia” nimiä. Costa Rican sademetsissä suriseva kukkakärpänen on englanninkielisessä maailmassa nimeltään Bill Gates’ flower fly, latinaksi Eristalis gatesi. Suomeksi linustorvaldskukkakärpänen?

Suomen kielessä tällaisia hupsuttelunimiä ei katsota hyvällä. Nisäkäsnimitoimikunnan vuonna 2008 ehdottama tikutaku (aik. maaorava, nyk. juovamaaorava) naurettiin pihalle. Lajinnimen pitäisi motivoitua luonnosta, sukulaislajeista, eläimen ulkonäöstä ja käyttäytymisestä yms., ei jonkun rahakkaan ja vaikutusvaltaisen pönöttäjän miellyttämisestä.

Epävirallisemmissa yhteyksissä voi tietysti kuka tahansa leikitellä kielellä.

Netissä toimii kynäkauppa verkko-osoitteessa www.penisland.net. Lukutapa on siis Pen Island (= kynäsaari), ei mikään muu. Ranskalainen verkkosivusto www.lesbocages.com on niin ikään aiheettoman hihittelyn kohteena. Bocage on normannin kieltä, ja se tarkoittaa sekametsien ja laidunmaiden hallitsemaa maastoa.

Agricocacola puolestaan on sekamuoto nimestä Agricola (Mikael) ja Coca-Cola (muuan sokeripitoinen virvoitusjuoma), mutta sillä ei onneksi ole haitallisia sivumerkityksiä.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s