Tabut käsittelyssä

Vieraiden maiden tapakulttuureissa on loputtomasti miinoja ja rypälepommeja. Kiinassa käyntikortti pitää ottaa vastaan molemmilla käsillä ja mieluusti jättää pöydälle eikä ainakaan sujauttaa takataskuun eikä ainakaan sen jälkeen istuutua eikä ainakaan… Seurauksena voi olla kasvojen menetys, mutta en tiedä kumman osapuolen.

Italiassa puolestaan aikamiespojat luuhaavat vanhempiensa nurkissa usein vielä yli kolmikymppisinä. Sri Lankassa heilutetaan päätä myöntymisen merkiksi tavalla, joka muistuttaa meikäläistä pään pudistelua.

Eniten minua kiinnostavat kuitenkin tabut. Ne asiat, joita ei saa tehdä, ja ne puheenaiheet, joista ei hiiskuta. Edes Suomi ei ole vappuna 2017 niin avoin ja vapaamielinen, että mistä tahansa voisi puhua estoitta ja tulematta tuomituksi. Päinvastoin sosiaaliset stigmat ovat yhä jaossa.

Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, miksi jokin on tabu. He silti ymmärtävät kasvatuksen myötä jo lapsena, että asia X on aikuisen korviin kiusallinen tai arkaluonteinen, joten siitä on parempi pysyä vaiti.

Joskus tabu on niin ehdoton, että koko väite tai kysymys problematisoidaan. Jos joku kysäisee kadulla äidiltä, paljollako tämä suostuisi myymään lapsensa, kysyjä ei saa edes kieltävää vastausta. Äiti kyseenalaistaa koko kysymyksen täysin ja todennäköisesti loukkaantuu ja ehkä järkyttyykin. Mikään huumori ei pelastaisi tabuttajan kuumottamaa tilannetta.

Tyypillisimpiä tabuja ovat esimerkiksi monet ruumiintoimintoihin ja sukupuolielämään liittyvät ilmiöt, minkä vuoksi onkin ymmärrettävää, että ne ovat vitsien ydinaluetta. Huumori onkin ihmiskunnan tärkeimpiä henkisiä keksintöjä, koska se löytää elintilaa kurjimpinakin hetkinä. Silloin vain puhutaan mustasta huumorista.

Kun pähkäilin pitkään tabuja, jotka ovat suomalaiselle (ja länsimaiselle) verenperinnölle ominaisia ja joita emme siksi osaa välttämättä edes tiedostaa, kokosin seuraavan listan:

Koiran syöminen

Hauvelit ovat meille perheenjäseniä, joten kotimaisten kennelien muuttaminen lihanjalostamoiksi loisi sellaisen somemyrskyn, että laineet kuohuisivat Ulan Batoriin saakka.

Palkasta puhuminen

Tämä tabu lienee murtumassa. Palkkataulukot ja verotiedot ovat julkisia, mutta toisaalta avoimen työpaikan palkkaa kerrotaan harvoin suoraan ja siihen viitataan vaikkapa maininnalla ”TES:n mukainen”. Vaihtoehtoisesti hakijaa pyydetään esittämään palkkatoive. Palkkatabu kytkeytyy raha-asioihin, joista ei Suomessa yleensä ole tapana julkisesti pölistä, olipa rahaa paljon tai ei.

Sairauksista avautuminen

Ei aivan ehdoton tabu. Omia läheisiä saatetaan – joskus liiallisuuksiin asti – kuormittaa kuvailemalla luomenpoistoja ja suolen toimintaa. Tämä uhka leijuu myös kaikkien vanhusvoittoisella asiakaspalvelualalla työskentelevien yllä. Terveystiedot ovat pankkitietojen ohella hyvin vahvan salassapidon alaisia.

Ulkonäön ja vammojen esiintuonti

Invalidin kyykyttäminen ei kävisi päinsä vitsilläkään. Kenenkään fyysisiä tai henkisiä ongelmia ei ole korrektia ottaa puheenaiheeksi. Tavallisten ihmisten ulkonäön kuittailua ei katsota lainkaan hyvällä, kun taas julkkikset ovat vähän harmaalla alueella. Ainakin mallit ja missit ovat itse valinneet kauneusalansa, ja heidän on pakko hyväksyä ulkonäkökeskeisyys. Vain omista rajoitteistaan voi laskea leikkiä täysin turvallisin mielin.

Uskontojen kritisointi

Kristinusko on vapaata riistaa, samoin kristilliset herätysliikkeet, kuten lestadiolaisuus ja helluntailaisuus. Myös kristillisperäisiä uskontoja (mormonit ja Jehovan todistajat) saa huolettomasti kritisoida. Islamin ja juutalaisuuden arvostelu on sosiaalinen seppuku, mitä sen ei todellakaan pidä olla.

Kuolemasta puhuminen

Hautaustoimistot hoitavat alusta loppuun kaiken ”likaisen työn”, mitä tulee vainajiin. Kuolevan ihmisen vuoteen äärelle uskaltautuvat vain lähimmät omaiset. Kuollut ihminen on kammottava monsteri. Avoin arkku hautajaisissa pyörryttäisi koko suruväen. Kielessä on kuolemiselle iso liuta synonyymeja: heittää lusikka nurkkaan, potkaista tyhjää, heittää veivit jne., jottei tarvitse turhaan mainita tuota tabusanaa. Silti kauhuelokuvat ja väkivaltaviihde kiehtovat miljoonabisneksen edestä.

Yksinäisyydestä puhuminen

Kukaan erakko tai lupaavasti syrjäytyvä ei kehtaa tunnustaa, ettei hänellä ole ainuttakaan kaveria. Kaikillahan on joku. Ankeuden huippu ovat lastenkutsut, joille ei vaivaudu ilmestymään kukaan kutsutuista ipanoista. Vanhusten yksinäisyydestä puhutaan ajoittain mutta harmillisesti samassa diskurssissa: vanhusparka on hylätty. Syypäitä eivät voi aina olla ilkeät sukulaiset. Voihan vanhuskin olla hankala ihminen, joka on ihan itse sotkenut asiansa totaalisesti.

Sotaveteraanien arvostelu

Vaikka sotaveteraanit tekivätkin upeita urotöitä, he olivat samanlaisia miehiä kuin kaikki muutkin. Vasta viime vuosina on alettu puhua avoimesti rintamalla käytetyistä huumeista. Pervitiini tunnetaan nykyään nimellä metamfetamiini. Korsuissa myös haistiin, ryypättiin ja kiroiltiin, hui. Ja jotkut pötkivät karkuun. Toiset taas olivat niin läheisiä, että syntyi aivan uutta miesten välistä ystävyyttä. Länsirintamalta ei siis mitään uutta.

Korruptio Suomessa

Suomi on ollut korruption vähäisyyden mallimaa. Raha liikkuu silti täälläkin taskusta toiseen erilaisissa silmäätekevien hyvä veli -kerhoissa. Kuvaavaa on, että Bilderbergiin kutsutaan poliitikkojen ja talousvaikuttajien lisäksi – mediapamppuja. Piiri pieni pyörii, ja Suomen kokoisessa maassa se pyörii aika pientä mutta sitäkin nopeampaa kierrosta. Oletteko kiinnittäneet huomiota, että hallinnon korruptiosta puhutaan aina menneessä aikamuodossa?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Tabut käsittelyssä

  1. Paluuviite: Näin käyttäydyt somessa | Agricocacola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s