Kurkistus sanojen sisuskaluihin

Sanat nähdään usein vain sattumanvaraisina kirjainjonoina, vaikka ne sisältävät roppakaupalla alkuperäisiä, jopa runollisia tiedonjyväsiä.

Esimerkiksi Japanin omakielinen nimi Nippon tarkoittaa ’auringonnousua’, mistä koko maa onkin saanut lempinimensä. Sama vastaavuus on kiinan kantamuodossa jih pun, joka on sitten lainautunut malaijin kieleen muodossa Japang ja siitä edelleen indoeurooppalaisiin kieliin meille tutuimpaan nimiasuun.

Japanilaiset mieltävät urheilun vahvasti itsensä toteuttamiseksi paitsi fyysisesti myös henkisesti. Perinteisissä kamppailulajeissa näkyvä suffiksi (sanavartalon perässä oleva kiinteä kielenaines, esim. suomen inessiivi -ssa sanassa somessa) -do tarkoittaa tietä tai polkua.

Niinpä judo tarkoittaa kirjaimellisesti joustavaa tai pehmeää tietä ja kendo puolestaan miekan tietä. Aikido voidaan kääntää löyhemmin vaikkapa henkeen tai elämänenergiaan yhdistymisen taidoksi. -do-suffiksi voidaan tässä yhteydessä nähdä myös merkityksessä ’taito, taide’.

Etymonlinen ja Kitchen Myths -sivuston mukaan sushi on tarkoittanut alun perin etikalla maustettua riisiä, ei raakaa kalaa, mutta lopullisesta merkityksestä on vaikea saada tolkkua. Sanalla on ilmeisesti viitattu myös suolaiseen kalaan tai suolaiseen, happamaan tai umamin makuun.

Samantyyppisiä merkitysnippuja näkee tietysti selvemmin niissä kielissä, joita itse hallitsee. Esimerkiksi pesäpallo-niminen laji löytyy sitaattilainana englanninkielisestä Wikipediasta jopa ä:n pisteitä myöten, koska englannissa ei ole lajille vakiintunutta nimitystä. Ensimmäisessä kappaleessa avataan nimeä:

Finnish pronunciation: [pesæpɑlːo]; Swedish: boboll, both names literally meaning “nest ball”, also referred to as “Finnish baseball”.

Äkkiseltään näyttää siltä, että vain skandinaavisissa kielissä pesäpallolle on omakielinen nimitys. Onhan lajikin maailmanlaajuisesti pieni. Myös skandinaavisissa kielissä nimitys pohjautuu pesä-sanaan (bo > boboll). Suomessakaan pesäpallo ei tosin ole mikään vanha nimitys. Se on vasta 1900-luvun alkupuolella kehittynyt kuningaspallon ja pitkäpallon pohjalta nykyiseen muotoonsa.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s