Vastaanotolla jumalan pakeilla

Uusi tiedustelulainsäädäntö huolestuttaa journalisteja, jotka ovat ainakin jollain tavoin voineet vielä luottaa lähdesuojaansa. Mielestäni kansalaiset voisivat olla vielä kuuluvammin huolissaan siitä, että potilastiedot ovat viimeistään lähitulevaisuudessa kauppatavaraa. Tähän asti on totuttu, että potilaskertomukset ovat vain hoitohenkilökunnan luettavaksi.

Jo nyt biopankkiin kerätään potilaiden näytteitä lääketieteelliseen tutkimukseen. Näytteet otetaan normaalissa näytteenotossa laboratorioissa, ja niihin kysytään aina potilaan suostumus. Suostumuksen voi perua koska tahansa. Näytteitä ei yhdistetä henkilöön, vaan niitä hallinnoidaan tunnistenumerolla. Toimintaa säätelee biopankkilaki ja valvoo Valvira.

Terveystalo puolestaan tarjoaa lääkeyhtiöille portin mittavaan potilastietojärjestelmäänsä, mutta ilmeisesti se toimii vain välikätenä tilaajan (lääkeyhtiö) ja kohteen (potilastiedot) välillä. Lyhyt englanninkielinen selostus verkkosivuilla ei juuri valota toimintaa. Toistaiseksi potilastietoja ei voida lain mukaan käyttää kaupalliseen tutkimukseen, mikä rajaa lääkeyhtiöt pois.

Suomessa kaavaillaankin lakia, joka avaisi sosiaali- ja terveystiedot esim. lääke- ja terveyspalveluyrityksille. EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan mahdollisesti jo ensi vuonna, minkä lisäksi yksityisten terveysalan yritysten painoarvo kasvaa tulevassa sote-uudistuksessa. Mahdollisuudet terveystietojen ennennäkemättömään hyödyntämiseen ovat epäilemättä suuret, mutta potilastietojen koskemattomuus on sitten mennyttä kalua.

Ei uskoisikaan, miten tarkkaan viritetty psykologinen tilanne lääkärin vastaanotto on sekä lääkärille että potilaalle.

Potilaat odottavat lääkäriltä eniten ammatillisuutta, hienotunteisuutta ja yksityisyyttä. Lääkärin pitäisi pystyä lyhyen vastaanoton aikana rakentamaan luottamus, jotta potilas uskaltaa kertoa hänelle kiusallisistakin vaivoista.

Joillakin erikoisaloilla, kuten psykiatriassa ja lastentaudeissa, vuorovaikutus on erityisen tärkeää. Jos potilaalta saadut taustatiedot jäävät vajavaisiksi, diagnoosin tekeminen hankaloituu. Lopputuloksena myöskään potilas ei sitoudu kovin hyvin hoitoonsa.

Länsimaissa lääkäri ei varaile toimenpiteitä tai leikkauksia ilman potilaan suostumusta, mutta joissakin holhoavissa kulttuureissa lääkäri on yhä yksinvaltias, joka hoitaa potilaan kroppaa miten parhaaksi näkee. Toisen mielipiteen kysyminen olisi potilaalta suoranainen tabu. Meikäläinen lääkäri antaa sen sijaan vaihtoehtoja ja kertoo avoimesti eri hoitolinjojen hyödyistä ja haitoista, joiden pohjalta potilas kertoo valistuneen päätöksensä.

Lääkäreillä on kuitenkin edelleen taipumusta kavuta valtaistuimelle ja jumaloitua. Ensinnäkin lääkäri käyttää koukeroista asiantuntijakieltä. Toiseksi potilas on se kärsivä osapuoli (englannin sana patient juontuu latinan verbistä patior ’kärsiä’), joka haluaa vaivoistaan eroon mutta pystyy vain rajallisesti auttamaan itse itseään.

Vuonna 1990 julkaistun skottitutkimuksen mukaan iso osa potilaista sallii lääkärin kutsuvan heitä etunimeltä. Tämä tuo potilaan ja lääkärin vuorovaikutukseen paitsi läheisyyttä myös intensiivisyyttä. Suurin osa potilaista ei kuitenkaan halua vastavuoroisesti puhutella lääkäriä tämän etunimellä.

Suomessa ei juuri puhutella keskustelukumppaneita etunimellä ylipäätään, joten lääkärin yllättävä tuttavallisuus todennäköisesti häiritsisi:

Ritva, sinulla on kuulemma ollut vatsaoireita Mallorcan-matkan jälkeen?

Lisäksi olisi lapsellista ja etäännyttävää upottaa etunimeä muuallekaan lauseeseen:

Onko Ritvalla ollut vatsa hellänä aurinkoloman päätteeksi?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s