Toisto on tautologiaa

Tuttava ihmetteli verbiparia pitää pitää, esim. lauseessa ”Kirkossa pitää pitää pää paljaana”. Samanasuisella verbillä on eri merkitys, ei sen ihmeellisempää. Kielenhuollon kannalta ilmiössä ei ole mitään torjuttavaa – sanojen peräkkäisyys lauseyhteydessä on vain sattuman oikku.

Huippuunsa pingotettu tekoälykin kompastelee. Käyttämäni Microsoft Wordin oikoluku nimittäin kuvittelee toisteisen pitää-verbin kirjoittajan erehdykseksi ja punaviivaa sen. Tsot tsot.

Kielessä on luonnostaan sellaistakin filosofista toistoa, jota on vaikea pukea sanoiksi. Seuraavien lauseiden merkityksistä ja nyansseista pystyisi kirjoittamaan esseen:

Sota on sotaa.

Siis jotain sinnepäin että sodalta on turha odottaa muuta kuin verta, tuskaa ja kuolemaa. Kyseessä on aforistinen selviö.

Pojat ovat poikia.

Pojat käyttäytyvät toisinaan ilkikurisesti tms., mutta sellainen käytös kuuluu heidän luontoonsa? Se on kai poikamaisuutta. Sukupuolineutraali kasvattaja tukehtuisi rooibosteehensä, jos tällaisen toteamuksen päästäisi kylässä ilmoille.

Jos hän tulee, hän tulee.

Sivulause ilmaisee ehtoa, joka päälauseessa toistuu. Kielenpuhuja tulkitsee virkkeen retoriikan niin, että hänen tulemisensa on sivuseikka.

Toiston käyttö saattaa siis olla tyylikysymys, mutta yleiskielessä esiintyy kirjavasti myös ns. järkevää toistoa. Sen osoitukseksi marssitan eteenne erikoisen kavalkadin.

Avainasemassa ovat nimittäin suomen kielen yhdyssanat. Yleensähän yhdyssanan osilla on selkeä työnjako: alkuosa eli määriteosa määrittää jälkiosaa eli perusosaa. Poliisikoira on koirapoliisin työpari. Kamerakännykässä on kännykkäkamera.

Joskus alkuosan monistaminen jälkiosaan on rakenteelle tarpeen, jotta yhdyssana välittää halutun informaation.

Opetuslupaopetusta annetaan, kun autokoulun sijasta vaikkapa oma vanhempi opettaa junioriaan ajamaan. Korkkikorkki on korkkitammen pintasolukosta tehty pullon tulppa. Kotikoti on vähän niin kuin lapsuudenkoti. Naisasianainen tunnetaan nykyään feministinä.

Koirataistelukoiria ei toivottavasti enää kasvateta. Joukkojenhallintajoukot ovat ehkä tutummin mellakkapoliiseja. Elokuvateatterielokuva on teatterilevitykseen tarkoitettu filmi (huom. viisi osaa!).

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s