Herra/rouva jumala/jumalatar

Lopetetaanko Suomessakin Herrasta puhuminen? Kristityt viljelevät sanaa sen minkä ehtivät. Ruotsin kirkko on jo pannan julistanut, koska Jumalan katsotaan olevan ihmisen sukupuolimäärittelyn ulkopuolella, mikä varmasti olisikin totta, jos ukkeli olisi olemassa.

Tämä kielinikkarointi kuitenkin sotii etymologiaa eli sanan alkuperän tutkimusta vastaan, joten annan siitä hyvästä Herran nuhteet.

Vaikka heprean vastaavan adonai-sanan, ’herra’, muodostustapa on epäselvä, se pohjautuu todennäköisimmin jo sammuneen ugaritin kielen sanaan ad, ’isä’. Adonai on siis adon-sanan monikkomuoto: minun [useat] herrani.

Raamattu ei kuitenkaan tosiasiassa liputa monijumalaisuutta, joten tämä tarkoittanee majesteetin monikkoa. Se on nykykielessä niin korkea pönkittämisen muoto, että edes Nasan teleskoopit eivät havaitse sitä. Ei mikään ihme, että se on jo yli sata vuotta sitten käytännössä hävinnyt kielenkäytöstä Venäjän suuriruhtinaskunnan mukana.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s