Sananen naisista ja miehistä

Yleiskielessä elää yhä sitkeästi joitakin sukupuolivärittyneitä yhdyssanoja, joista olisi jo korkea aika hankkiutua eroon. Seuraava metoo-kampanja etoo jo valmiiksi. Kas tässä esimerkkilista sensitiivisistä riskisanoista sekä halki-, pinoon- ja poikkitieteellinen analyysi niistä.

Isäntäeläin

Eläin ei voi olla isäntänä talossa. Lemmikkieläimelle on viipymättä näytettävä kaapin paikka yksityisessä kotitaloudessa (valtioneuvoston asetus kesyjen kotielukoiden karvapitoisuudesta 39/2017; Uudenmaan maaherran henkilökohtainen tiedoksianto hänen kotiportillaan 19.1.2018).

Emoalus

Ilmaus jättää epäselväksi alustyypin. Purjeveneet nimetään yleensä naisten mukaan, koska meri näyttäytyy luonnon tapaan feminiinisenä (vrt. luontoäiti) ja merimiehet ovat pidelleet laivojaan kuin kukkaa kämmenellä. Kukin alus on oma oikukas yksilönsä, kuten… kukin nainen on oma, sievä persoonansa. Laivoista ja naisista puhuessani purjehdin vaarallisilla vesillä, joten jatketaan eteenpäin.

Äänetön yhtiömies

Ainakin perheyrityksistä puhuttaessa pleonasmi, koska miehen on joka tapauksessa parempi pysytellä hiirenhiljaa ainakin, jos hän haluaa olla hiiri eikä mies. Jos hän taas haluaa olla mies tai peräti Mies, sitä on turvallisempi kysyä vaimolta.

Tytärkranaatti

Tytärkranaateilla tarkoitetaan Kielitoimiston sanakirjan mukaan kuorma-ammuksessa olevia kranaatteja, jotka leviävät (ja laukeavat) ammuksen auettua. Tämän yhdyssanan etymologia johdattelee tutkijan pienoisrautateiden ja Lego-palikoiden lomasta lastenkamariin, jossa tuntuu räjähtävän kranaatti useita kertoja vuorokaudessa, vaikka aselepoa on yritetty solmia jo pienestä pitäen.

Herraviha

Jos naisten mukanaolo politiikan ja bisneksen johtotehtävissä kasvaa, aletaanko puhua rouvavihasta vai jostain ihan muusta? Jos maaherra onkin naispuolinen ja karsastaa yläluokkaa, voiko hän potea maaherravihaa vai onko silloin kyse vain itseinhon jalostuneesta muodosta?

Kananpoika

Eläinkunnan sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolenmäärittelyihin puuttuminen on pahimman luokan kulttuurista appropriaatiota. Se, että tehotuotantolaitoksen nuorta, puolustuskyvytöntä yksilöä kutsutaan sukupuolesta riippumatta automaattisesti -pojaksi tai -poikaseksi, paiskaa märän rievun kaikkien tasa-arvon puolesta taistelleiden kaksinaisille kasvoille.

Onneksi valtioneuvosto ja Uudenmaan maaherra ovat käynnistäneet työryhmän, joka sai vastikään 745 miljoonan euron määrärahan ja jonka on määrä luoda puitteet kesykanapesueiden ja eräiden metsäkanojen sukupuolineutraalin nimistön kehittämiseen ja muunsukupuolisen identiteetin jatkokehitykseen.

Maatilan riihestä budjettiriihen keskiöön häkkikuljetetut kananpojat totesivat itse yhteen piipitykseen:

”Eläinten sukupuolinimitysten ajan tasalle saattaminen tekee taatusti poikaa!”

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s