Kysy sinä, minä vastaan, kun kysyt

Ei kyllä?

Ei, kyllä tässä on nostettava kädet pystyyn. Myöntö- ja kieltomuoto kumoavat toisensa, vai voittaako sittenkin kieltomuoto? En ole keskustelunanalyysin asiantuntija, mutta kyllä-sana toimii toisinaan irrallisena vahvikkeena:

Et kyllä ole siivonnut!

 

Onko olemassa täydellisiä synonyymeja?

Kieltämättä suurin osa synonyymeista vastaa toisiaan vain osittain. Koni ja hevonen ovat kutakuinkin synonyymeja, mutta koni on suppeampi sana, nimittäin vanhuuttaan heikko hevonen. Suomenkoni ei olisi yhtä dynaaminen kuin suomenhevonen. Telinevoimistelijan käyttämä hevonen (nojateline) ei kestäisi voimistelunäytöksen suorituksia, jos tilalle raahattaisiin koni, ränsistynyt puukehikko jne.

Täydellisimpiä synonyymeja ovat kokemukseni mukaan takia ja vuoksi, asti ja saakka sekä koskaan ja ikinä. Niissäkin voi maistella sävyeroja, mutta lähes olemattomia ne joka tapauksessa ovat. Viisastelija voisi huomauttaa, että vuoksi-sanalla on myös nousuveden merkitys, mutta viisastelija voi tukkia turpansa.

Kettu on nykykieltä, repo vanhaa kieltä. Kettu tulee ketto-sanasta, joka tarkoittaa ’kuorta’, ’kalvoa’ tai ’kelmua’. Esimerkiksi jäähtyneen puuron pinnassa voi olla ketto. Kettu oli alun perin kiertoilmaus revolle, koska repo-sanan turhaan lausuminen tiesi huonoa metsästysonnea meidän taikauskoisille esi-isähöppänöillemme.

 

Minä vai itse?

Itseily on tullut muotiin. Minä-muoto ei oikein enää tahdo riittää, vaikka se on luontevampi ilmauksissa, joissa ei painoteta omakohtaisuutta.

Minulle sillä ei ole niin väliä. > Itselle sillä ei ole niin väliä.

Minulle on tärkeintä… > Itselle on tärkeintä…

Taustalla voi olla halu häivyttää minä, kun ei haluta korostaa omaa roolia. Samaa sarjaa on karmea ”allekirjoittanut” tekstin seassa:

Ilmoittautumiset voi lähettää allekirjoittaneelle.

Minä kiusaan aina, missä on allekirjoitus, missä.

 

Päivänavaus vai aamunavaus?

Mielestäni aamulla avataan päivä. Aamulla on jo aamu, jota ei tarvitse erikseen avata. Nukkumaan mennessä voin siis samalla logiikalla suorittaa illanavauksen, jolloin alkaa yö.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kysy sinä, minä vastaan, kun kysyt

  1. H sanoo:

    🙂
    Jotkut käyttävät minää ja itseä myös yhdessä. ”Minä itse sitä, tätä ja tuota” tai ”Minä itse en kyllä ainakaan..” Turhaa itsensä korostamista?

  2. agricocacola sanoo:

    Tuo on aivan totta. Se on astetta vahvempi korostustapa. Ei jatkoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s