Monikkosanojen lyhyt oppimäärä

Jokainen maantietoa koulussa opetellut tietää, että Uluru on kalliomuodostuma Amadeusjärven liepeillä Keski-Australiassa. Tämä kirjoitus ei kuitenkaan käsittele Ulurua millään tavalla vaan urkuja. Urut on monikkosana, latinaksi plurale tantum.

Tavallisia monikkosanoja ovat juhlat (häät, valmistujaiset) sekä tietyt vaatekappaleet (verkkarit), elimet (aivot) ja esineet (aurinkolasit, kottikärryt). Niitä voi yleensä käyttää yksikössä vain, jos haluaa varta vasten pidellä kieltä pahoin.

Pitkällä aikavälillä monikkosanojen määrä näyttää pysyttelevän suunnilleen samana.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemien uudissanojen joukossa on joitakin uusia monikkosanoja, jotka kylläkin rakentuvat vanhoille perustuksille. Vuoden 2016 tulokkaita ovat karvasukset, merenneitoreidet, mutsifarkut ja saattokellot. Vuonna 2017 debytoivat sen sijaan geenisakset, kuntoiluportaat, pyllyverkkarit, sukkanilkkurit, synnytystalkoot ja viululanteet.

Mielenkiintoinen hoipertelija on ollut kiikari. Sitä käytetään usein monikollisena:

Katso kiikareilla!

Silti sana on alkuaan yksiköllinen. Kuten lintuharrastajat ja salakatselijat tietävät, kiikaria tiiraillaan molemmilla silmillä, toisin kuin kaukoputkea, joten sikäli yksilöllinen tulkinta on hiukan yksisilmäistä ajattelua. Nykyään molemmat sallitaan.

Mietin tätä kirjoittaessani sanoja tuliainen ja tuliaiset, mutta niiden välillä on lähes normaali yksikön ja monikon eronteko. Yleiskäsite matkalta tuoduksi lahjaksi on tuliaiset, mutta yksittäinen lahja on kuitenkin tuliainen.

Monikkosanoiksi ovat vakiintuneet myös lastenvaunut (ei: lastenvaunu) ja kauppojen ostoskärryt – ilman sen kummempia päätöksiä. Googlen perusteella ostoskärry on se mummojen käyttämä kankainen vetokärry.

Joitakin monikkosanoja on mahdollista käyttää erityistilanteissa yksikössäkin. Työtiimiin voi tulla uusi kasvo. Minua ottaa liikenteessä aivoon tien tukkivat hidastelijat, kun kaahaan urku auki, olenhan nuori mies.

Verkkari odottaa vielä jonkun hypermodernin vaatesuunnittelijan neronleimausta. Kukaties catwalkeilla purjehtii pian pelkästään toiseen lahkeeseen pujotettava Adidaksen irvikuva. Hää puolestaan onkin jo yksikön 3. persoonan pronomini itämurteissa.

PS. Olen muuten nuori mies.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s